Ce legatura exista intre sare si osteoporoza

Posted by Alin Marinescu on Friday, May 6, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sare si osteoporoza

Principalii factori cu risc de imbolnavire la romani sunt consumul excesiv de sare, de grasimi saturate, fumatul si alcoolul in exces. In consecinta multi romani sunt supusi riscului de boli cardiovasculare, diabet, ciroza si cancer, asta arata datele Ministerului Sanatatii. 

Daca despre efectele excesului de sare asupra inimii s-a mai scris, despre modul in care afecteaza sarea oasele se stie mai putin. Excesul de sodiu (provenit din sare, NaCl, care are 40% sodiu si 60% clor) in dieta zilnica mareste riscul de aparitie a osteoporozei, prin pierderea de calciu din structura osoasa. Adoptarea unei diete bogate in calciu si potasiu, reducerea cantitatii de sare ingerate si practicarea sportului in mod constant, pot atenua manifestarile bolii sau pot duce la evitarea aparitiei osteoporozei. 

Calciul in organism

99% din cantitatea de calciu din corpul uman se afla in structura dintilor si a oaselor, conferindu-le duritate si rezistenta. Restul se afla in fluidele intra si extra-celulare, unde indeplineste roluri vitale pentru organismul uman. Acest procent de 1% trebuie sa ramana constant. Daca dozele zilnice de calciu din alimentatie nu reusesc sa mentina constant acest procent, atunci corpul recurge la rezervele din oase. Si, astfel structura osoasa este afectata.

O persoana poate avea o alimentatie cu deficit de calciu care sa dureze perioade indelungate, uneori ani, fara ca vreun simptom de boala sa apara. Insa, o data cu inaintarea in varsta, semnele deteriorarii structurii osoase, asociate cu o alimentatie saraca in calciu, incep sa isi faca prezenta. Oasele se demineralizeaza, devin poroase si fragile, ceea ce duce la aparitia osteoporozei.

Sodiul si excretia calciului

Sodiul este direct implicat in eliminarea calciului din organism prin urina. In fiecare zi, in mod normal, prin ingerarea unei cantitati normale de sare (aproximativ o lingurita), se elimina din corp aproximativ 40mg de calciu.

Dar oamenii, in mod normal, mananca mai mult de o lingurita de sare pe zi. Si, evident, mai mult calciu va fi pierdut din corp. Daca aportul de calciu din alimentatie nu acopera aceste pierderi, pentru a mentine constant procentul de calciu din lichidele extracelulare, organismul va recurge la rezervele sale din oase. Si astfel, in timp, se deterioreaza structura oaselor.

Doza zilnica de sare recomandata pentru o persoana adulta de 75 kg este in jur de 4g, adica o lingurita. 40% din aceasta cantitate o reprezinta sodiul (1,6g). Referitor la sursele de sare, si implicit de sodiu, din alimentatia noastra, s-au observat urmatoarele:

- aproape 75% din cantitatea de sodiu pe care o introducem prin alimentatia zilnica provine de la sarea adaugata prin procesare (mezeluri, conserve, semipreparate, paine, produse de patiserie);
- 15% din sarea adaugata de noi la gatirea mancarii;
- doar aproximativ 10% provine din surse naturale, neprelucrate: legume, lapte, iaurt, fructe.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce legatura exista intre sare si osteoporoza