Ce legatura exista intre iod si sarcina

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 30, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru iod si sarcina

Femeile care se confrunta cu deficit moderat spre sever de iod s-ar putea sa ramana mai greu însarcinate, comparativ cu femeile cu un nivel normal de iod în organism, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii National Institutes of Health. Iodul este un mineral folosit de organism pentru reglarea metabolismului. Ajuta si la cresterea oaselor si dezvoltarea creierului la copii si se gaseste în peste si fructe de mare, sare iodata, produse lactate si unele fructe si legume. Deficienta severa de iod a fost asociata cu întarzieri în dezvoltarea intelectului la copii.

Studiul sugereaza ca femeile care vor sa ramana gravide s-ar putea sa aiba nevoie de mai mult iod. De asemenea, în timpul sarcinii organismul are nevoie de mai mult iod, iar fatul depinde de acest mineral pentru a produce hormoni tiroidieni si pentru a beneficia de o dezvoltare normala a creierului. Autorii studiului recomanda ca femeile îngrijorate ca nu ar avea un aport suficient de iod sa vorbeasca cu medicul înainte de a face modificari în dieta sau de a lua suplimente de iod.

Specialistii considera ca ratia optima de iod pentru un adult tanar sanatos variaza in general intre 100-200 micrograme/zi, cu unele particularitati:
Sugarii: 40-50 micrograme
Copiii: 1-3 ani - 70 micrograme/zi
4-6 ani - 90 micrograme/zi
7-10 ani - 120 micrograme/zi
peste 11 ani - 150 micrograme/zi
Femeile insarcinate - 175 micrograme/zi
Femeile ce alapteaza - 200 micrograme/zi

De retinut!
1/4 dintr-o lingura de sare iodata ofera organismului 95 de micrograme de iod
200 de grame de peste oceanic - 650 micrograme de iod.
Specialistii recomanda consumatorilor sa achizitioneze si sa utilizeze doar sare iodata si sa reduca, pe cat posibil, consumul exagerat al produselor gusogene.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce legatura exista intre iod si sarcina