Ce legatura este intre constipatie, oboseala si pierderi de memorie

Posted by Alin Marinescu on Friday, February 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru oboseala

Constipatia, toleranta scazuta la frig, somnolenta, pierderile de memorie si durerile de cap sunt simptome ca tiroida nu functioneaza corect. Mai exact, ca exista un deficit de hormoni tiroidieni, caracteristic hipotiroidiei, o boala care afecteaza cam 2% dintre femeie si care, daca nu e tratat, scurteaza viata cu cativa ani.

Dr. Cristina Spiroiu, medic primar Endocrinologie, supraspecializare Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, competenta Osteodensitometrie clinica si Ecografia glandelor endocrine, la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ” Dr. Carol Davila”, ne explica, in randurile de mai jos, tot ce trebuie sa stim despre hipotiroidism. Tiroida este cea mai mare glanda endocrina a corpului uman. Ea joaca un rol important in cresterea, dezvoltarea si maturarea fizica si intelectuala a copiilor si in reglarea proceselor metabolice, inclusiv a intensitatii arderilor ce se petrec in organism. Aceste functii sunt mijlocite de produsii glandei, hormonii tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).

Pentru sintetizarea lor este necesar iodul, care provine din alimentatie; acesta influenteaza semnificativ functia glandei cand este in exces sau in cantitati insuficiente. In afara de aportul de iod, activitatea tiroidei este reglata strict, in functie de nivelele circulante ale tiroxinei si triiodotironinei, de catre glanda hipofiza, prin hormonul sau tireotrop sau tireostimulant – TSH. Productia excesiva de hormoni tiroidieni determina hipertiroidismul, in timp ce deficitul de hormoni tiroidieni caracterizeaza hipotiroidismul.
Hipotiroidismul afecteaza aproximativ 2% din femeile adulte in timp ce printre barbati boala este de 10 ori mai rara. Cazurile de hipotiroidism usor, cu modificari ale analizelor de laborator la un individ asimptomatic (adica aparent normal) se numeste hipotiroidism subclinic si este mai raspandit decat forma clinica a bolii – pana la 10% din populatie. Hipotiroidismul congenital apare la 1 din 3500 nou nascuti.

Cauzele cele mai frecvente sunt interventiile chirurgicale ablative (tiroidectomia) pentru diverse afectiuni tiroidiene, administrarea iodului radioactiv pentru tratamentul hipertiroidismului, bolile tiroidiene autoimune (tiroiditele autoimune), lipsa iodului, unele substante chimice si medicamente.

sursa:all4romania.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce legatura este intre constipatie  oboseala si pierderi de memorie