Ce inseamna de fapt friptura in sange

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 30, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru friptura in sange

Unii dintre noi preferam sa mancam friptura ‘mai în sange', dar nu stim marele secret al acestui aliment. Pana acum ni s-a spus ca poate fi periculoasa pentru sanatate, dar specialistii contrazic aceasta teorie.

Indiferent cum preferati friptura, fie mai bine facuta sau "în sange", lichidul care se scurge din friptura este important atat pentru prepararea corecta a mancarii, cat si pentru sanatatea omului.
Totusi, lichidul nu este sange, ci apa amestecata cu o proteina mioglobina, care poate fi consumata fara teama, scrie curiosity.com. Rolul mioglobinei este de a ajuta la transportarea oxigenului la celulele musculoase.

În mod natural, aceasta are culoarea rosu, de aceea oamenii considera ca este sange. Mioglobina devine închisa la culoare daca este expusa la caldura. De aceea friptura mai bine facuta nu mai este "sangerie", desi mai contine mioglobina.

De asemenea, mioglobina determina culoarea carnii, cu cat aceasta este mai rosiatica/mai închisa la culoare, cu atat contine mai multa mioglobina.

Animalele cu carne rosie îsi folosesc mai mult musculatura, de aceea au mai multa mioglobina.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce inseamna de fapt friptura in sange