Ce faci daca ai mancat prea multa sare

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sare bucatarie

Ni se întampla tuturor din cand în cand sa mancam prea sarat, fie ca am exagerat cu sarea din mancarea gatita de noi, fie ca am mancat un produs de tip fast food care abunda în sare. Chiar daca organismul reuseste aproape întotdeauna sa faca fata unei cantitati de sare mai mare decat cea recomandata de medicii, uneori apar si efecte neplacute, precum un ritm cardiac crescut, adica batai puternice ale inimii, senzatia de umflare, de balonare si chiar insomnie.

Acest lucru se întampla pentru ca 95% din sarea consumata este absorbita în organism. În timp, rinichii încep sa nu mai faca fata la un aport crescut de sare, asa ca organismul retine mai multa apa, pentru a o dilua. De aici vine senzatia de umflare sau balonare. Acest proces creste volumul de fluid din jurul celulelor si volumul sangelui, ceea ce face ca inima sa depuna un efort în plus pentru a pompa sangele catre toate organele interne. În timp, acest lucru se traduce prin tensiune arteriala marita, risc de infarct sau accident vascular.

Bananele îti vin în ajutor
Daca ai mancat prea sarat iar organismul îti arata ca ai depasit masura, iata cateva metode de... „prim ajutor”. Mai întai, trebuie sa bei foarte multa apa; astfel sarea din rinichi va fi ”spalata”, iar faptul ca te hidratezi va ajuta la elberarea senzatiei de balonare. Apoi poti sa faci cateva exercitii fizice. Nu este nevoie sa ridici greutati, ci doar cateva exercitii care te vor face sa transpiri. Prin transpiratie vei pierde o cantitate de sodiu din organism. Poti merge si la sauna, daca ai posibilitatea. Dar nu uita sa ramai hidratat.

O alta metoda de a echilibra consumul de sare este sa mananci o banana. Aceasta contine potasiu, iar potasiul contrabalanseaza sodiul din organism. Bananele, fasolea alba, verdeturile sau cartofii sunt bogate în potasu si sarace în sodiu, deci te pot ajuta în acest caz.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce faci daca ai mancat prea multa sare