Ce facem cand iese ureea mare la analize

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, December 5, 2017
Imagini pentru ureea mare la analize

Exista un echilibru delicat intre digestia proteinelor si eliminarea ureei din organism. Proteina energizeaza organismul cu pretul acumularii deseurilor toxice. Pentru o sanatate optima, aceste deseuri trebuie indepartate iar ficatul si rinichii joaca un rol crucial in eliminarea deseurilor. Anumite procese pot perturba insa acest echilibru delicat.

Daca alegeti sa consumati o dieta bogata in proteine pentru a slabi sau pentru a creste masa musculara, corpul dumneavoastra poate produce cantitati mari de uree, un produs secundar al metabolismului proteinelor. Ureea se acumuleaza in sangele dumneavoastra si excesul este excretat prin rinichi prin urina. Consumul de prea multa proteina va poate afecta rinichii si, daca rinichii nu functioneaza bine, se pot provoca daune suplimentare.

Ce sunt proteinele si de ce sunt la moda in dietele moderne? Care este mecanismul prin care proteinele ajung sa dauneze organismului?

Proteinele sunt la moda astazi pentru ca ne ajuta sa avem o musculatura ferma, dau satietate si sustin dietele. Dar ce-i mult strica, chiar si in cazul proteinelor. Echilibrul este esential pentru ca, altfel, rinichii sunt cei care platesc nota prea mare. Daca analizele medicale arata uree si creatinina mari, atunci trebuie sa acordati atentie alimentatiei si suplimentelor nutritive, caci poate ceva undeva e prea mult. Proteinele se gasesc in fiecare celula, tesut si organ din corpul dvs. si se inlocuiesc in mod constant. Acest lucru face ca proteinele din alimentele consumate zilnic sa fie esentiale pentru o sanatate buna. Proteinele se gasesc intr-o cantitate mai mare in anumite tipuri de alimente precum carne, peste, leguminoase (fasole, linte, naut, soia), lapte, nuci si seminte (oleaginoase in general), cereale integrale si legume.

De ce sunt proteinele la moda in dietele moderne? Pentru ca ne dorim sa fim slabi, dar tonifiati. Proteinele ne dau senzatia de plin in stomac mai repede, tin de foame si sustin musculatura, deci aratam tonifiati. Cand mancam alimente bogate in proteine, corpul le sparge in aminoacizi care sunt apoi utilizati pentru a inlocui proteina din organismul nostru. De aceea proteinele sunt numite si “caramizile organismului”. Corpul nostru nu poate stoca excesul de proteine, iar aminoacizii suplimentari sunt catabolizati in energie si amoniac. Procesul de conversie este cunoscut sub numele de deaminare. Ficatul detoxifica corpul de amoniac, utilizand cinci enzime care transforma amoniacul nedorit in uree. Fluxul de sange transporta ureea din ficat pana la filtrarea prin rinichi. Ureea este eliminata din organism in urina. 

Enzimele transforma amoniacul, un compus de azot, in uree sau acid uric in ficat prin adaugarea de molecule de dioxid de carbon. De asemenea, conversia in uree are loc partial in rinichi. Defalcarea proteinelor se transforma in uree. Defalcarea acizilor nucleici se transforma in acid uric. Corpuscul renal actioneaza pentru a filtra celulele si proteinele in ultrafiltrate, care devine urina. Ureea si acidul uric sunt mai putin toxice decat amoniacul. Ornitina, desi un aminoacid, nu face parte din codul genetic si nu este implicata in sinteza proteinelor. Ornitina joaca insa un rol crucial in conversia amoniacului in uree. O proteina din sange, cunoscuta sub numele de albumina, atrage suplimentar lichidul din organism in sange. Fluidul este in cele din urma indepartat din sange de glomeruli – sistemul de filtrare a rinichilor. Albumina functioneaza ca un burete pentru a elimina excesul de lichid, ceea ce poate provoca inflamatii in zone cum ar fi gleznele, picioarele, mainile si fata.