Ce este untul ghee

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru untul ghee

Untul ghee este unul dintre ingredientele de baza ale bucatariei indiene, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Este o grasime pentru gatit, care se obtine din unt, de aici si o alta denumire sub care este cunoscut, aceea de unt clarificat.

Il poti prepara la tine acasa

Ghee se face din unt gras, nesarat, prin fierbere, la foc mic. Dupa ce il pui pe foc, amesteci usor, cu o lingura de lemn, pana cand se evapora toata apa pe care o contine. La suprafata vasului va ramane un ulei de culoarea mierii de albine: ei bine, acesta este untul ghee. La 10-15 minute dupa ce este luat de pe foc, se strecoara cu ajutorul unui tifon, apoi se depoziteaza intr-un borcan inchis etans. Se pastreaza la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Untul clarificat rezista perioade lungi de timp.

Untul cu aroma de nuci

Este un produs exelent pentru prajit, fiindca punctul de fumegare, adica temperatura la care incepe sa se deterioreze, este de 250 grade Celsius, mai ridicata decat a majoritatii uleiurilor. Il poti utiliza pentru prajit, dar si la prepararea celor mai fragede prajituri. Are o aroma deosebita, asemanatoare cu cea a nucilor, astfel incat poate fi consumat ca atare, pe paine, cate 2-3 felii pe zi. O lingura de unt ghee contine 112 calorii, cat si 17 aminoacizi esentiali pentru sanatate.

Bun pentru memorie

Ghee nu este de folos doar in bucatarie, ci poate face parte din orice trusa medicala, datorita proprietatilor vindecatoare. Cei care i-au descoperit virtutile a fost indienii, care l-au folosit ca remediu de peste 3 milenii. Potrivit mai multor studii efectuate de-a lungul anilor, Untul clarifiat grabeste vindecarea ranilor, este bun pentru memorie, cat si in caz de anxietate. Si proprietatile sale curative nu se opresc aici: are un puternic rol antiinflamator si este de ajutor si in tratarea ulcerului gastric.

sursa: clickpoftabuna.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce este untul ghee