Ce este si cum tratam torsada varfurilor

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 24, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Afectiunile cardiace reprezinta o problema majora de sanatate, avand in vedere complicatiile frecvente ale acestora:angina pectorala , infarct miocardic, aritmiile cardiace, atriale si ventriculare, uneori chiar decesul. Aritmiile (tulburari de ritm) ventriculare pot sa apara cel mai frecvent la persoane cu afectiuni cardiace preexistente: boli valvulare, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala. Sunt diagnosticate pe baza efectuarii unei electrocardiograme care va decela modificari ale complexului QRS. Complexul QRS corespunde contractiei ventriculare. 

Torsada varfurilor ("torsade de pointes" sau "twisting of the points") reprezinta o tulburare grava de ritm, caracterizata electrocardiografic prin modificari ale complexului QRR, care pare ca se rasuceste in jurul liniei izoelectrice, se opreste adesea si se reia cu aspect repetitiv, asemenea unui fus (de unde vine si denumirea de torsada a varfurilor). Se poate reduce spontan sau poate degenera in fibrilatie ventriculara, o aritmie mai grava care constituie o urgenta de tratament.

Cauza aparitiei torsadei varfurilor: Modificari in transmiterea excitatiei la nivelul ventriculilor determina aparitia aritmiilor ventriculare, care uneori apar fara o cauza anume, alteori pot sa apara ca urmare a prezentei unor factori favorizanti: - unele medicamente anti-aritmice (Chinidina, Procainamida), droguri psihotrope;- bradicardiile cronice majore (blocul atrio-ventricular  complet, bloc sino-atrial- excitatia de la nivelului nodului sinusal este blocata si nu poate fi transmisa la nivelul atriilor); - infarctul miocardic acut; - boli valvulare: prolapsul de valva mitrala; - hipertiroidia; - tulburari hidroelectrolitice (hipokaliemia, hipomagnezemia); - hemoragii subarahnoidiene; - electrostimularea locala cu pace-maker.

Aritmiile ventriculare pot fi uneori asimptomatice, mai ales daca au durata scurta de evolutie. Persistenta torsadei varfurilor se poate insoti de: - palpitatii, - durere toracica, - ameteli, - anxietate; - spasme musculare; - alterarea starii generale; - scaderea tensiunii arteriale; - uneori pierderea constientei. Alterarea starii generale, insotita de anxietate, durere toracica, ameteli, palpitatii, orienteaza diagnosticul catre o leziune localizata la nivelul inimii. Diagnosticul de de torsada varfurilor se stabileste in urma efectuarii unei electrocardiograme (EKG) care va releva modificarile specifice.

Torsada varfurilor se poate reduce spontan, in absenta oricarui tratament. Insa de cele mai multe ori exista tendinta la recidiva, care necesita tratament medicamentos. Se poate administra sulfat de magneziu intravenos sau antiaritmice de tip Lidocaina, beta-blocante. Prognosticul este conditionat de boala de baza (HTA, valvulopatii) precum si de cauzele care au determinat aparitia torsadei varfurilor .

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce este si cum tratam torsada varfurilor