Ce este hipercorticismul

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru laborator medical

Excesul de hormoni corticosuprarenalieni
se numeste sindrom Cushing. Utilizarea farmacologica a corticosteroizilor exogeni este, in prezent, cauza cea mai frecventa a sindromului. Cea de a doua cauza prelenta o reprezinta tumori secretoare de ACTH. Forma sindromului Cushing, cauzata de un adenom hipofizar functional, se numeste boala Cushing. O alta cauza este hipercorticismul primar, provenit dintr-o tumoare suprarenala functionala. 

Daca tulburarea este primara sau daca este rezultatul tratamentului corticosteroid, secretia de ACTH fi suprimata si nu surveni pigmentatia intensa a pielii. Daca, insa, hiperse-cretia corticosuprarenalei este rezultatul unei tumori nehipofizare, ACTH-secre-toare, nivelele de ACTH cresc uneori suficient pentru a intensifica pigmentarea pielii. Secretia crescuta de cortizol produce o tendinta spre crestere in greutate cu o distributie centripeta caracteristica a grasimii in "cocoasa de bizon". 

Fata are aspect rotund (prin depunerea de grasime), iar pometii sunt de culoare rosie, partial datorita policitemiei. Membrele sunt subtiri datorita pierderii musculare (din cauza proteolizei), si slabirea musculara este evidenta (din proteoliza musculara si hipokalemie). Din cauza slabirii muschiului proximal, pacientul poate avea dificultati in urcarea treptelor sau cand se ridica in picioare.

Acumularea grasimii abdominale, impreuna cu atrofia muschilor abdominali si subtierea pielii, determina un abdomen mare, proeminent. Se mai pot obser striatii abdominale purpurii, datorate afectarii pielii, cauzate de o proteoliza indelungata, o impastare lipidica intraabdominala exagerata si pierderea tonusului muschilor abdominali.

Fragilitatea capilara este determinata de lezarea tesului conjunctiv care sustine capilarele. Pacientii pot prezenta semne de osteoporoza si dificulate in vindecarea ranilor. Ei au tulburari meolice ca: intoleranta la glucoza, hiperglicemie si rezistenta insulinica. Hipercorticismul prelungit poate duce la manifestari ale diabetului zaharat. Datorita suprimarii sistemului imun, cauzata de glucocorti-coizi, pacientii sunt mai susceptibili la infectii. 

Activitatile mineralcorticoide ale glucocorticoizilor si posibila crestere a secretiei de aldosteron produc retentia de sare, care antreneaza in consecinta, retentia de apa, conducand la hipertensiune. Secretia excesi de androgeni, la femei, poate produce hirsutismul, chelia dupa un modelul barbatesc si marirea clitorisului (sindrom adrenogenital).

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce este hipercorticismul