Ce este coma cauzata de zahar

Posted by Alin Marinescu on Friday, January 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru zahar

Un experiment realizat de o echipa formata din oameni de stiinta in domeniul alimentar si psihologi sugereaza ca notiunea de coma cauzata de zahar, adica pierderea temporara a functiei cognitive superioare din cauza consumului unor cantitati mari de dulciuri procesate, poate fi fundamentata. Iata ce este coma cauzata de zahar!
Rezultatele experimentului au fost publicate in revista Physiology & Behavior si ar putea fi adaugate pe lista lunga a motivelor pentru care zaharul rafinat este daunator sanatatii oamenilor.

Pentru a evalua impactul zaharului asupra performantei mentale, cercetatorii de la Universitatea din Otago, Noua Zeelanda, au administrat o serie de teste cognitive pe 49 de voluntari, la 20 de minute dupa ce acestia au ingerat unul dintre urmatoarele tipuri de zahar: glucoza, fructoza, zaharoza si indulcitor artificial (sucraloza).

Glucoza si fructoza sunt zaharuri cu o singura molecula si se numesc monozaharide, in timp ce zaharoza, cunoscuta si sub denumirea de zahar de masa, este o molecula mai mare compusa din glucoza si fructoza. Testele au inclus cateva sarcini despre care se stie ca utilizeaza cortexul prefrontal al creierului - zona asociata cu gandirea si rezolvarea problemelor. Autorii studiului au descoperit ca persoanele care au ingerat o bautura bogata in glucoza sau zaharoza au avut rezultate mai proaste la teste fata de cei care au primit fructoza sau un placebo. Efectele daunatoare ale acestor zaharuri au fost sporite daca subiectii au consumat bautura dupa 10 ore in care nu au mancat nimic.

Studiul sugereaza faptul ca, in special cand vine vorba de glucoza, coma cauzata de zahar este un fenomen real, care provoaca scaderea nivelului de atentie.
Desi fructoza si glucoza sunt absorbite direct in fluxul sanguin din intestinul subtire, celulele creierului folosesc in principal glucoza pentru a-si satisface cererea ridicata de energie. Organismul trebuie sa descompuna zaharoza in monozaharide si sa transforme moleculele de fructoza in glucoza, inainte de trecerea combustibilului prin bariera hemato-encefalica.

In ciuda dependentei creierului de glucoza, unele date recente arata ca o crestere rapida a nivelului sanguin poate duce la deficite cognitive. Persoanele cu diabet zaharat, care se confrunta cu o instabilitate a nivelului zaharului pe viata, sunt supuse unui risc crescut al dementei. Desi interesante, aceste constatari sunt departe de a fi concludente. De exemplu, cercetarile anterioare au constatat ca administrarea de glucoza imediat inainte de efectuarea unui test a imbunatatit efectiv timpul de raspuns si memoria in cazul adultilor.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce este coma cauzata de zahar