Ce este bypass-ul coronarian?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Bypass-ul coronarian este o interventie de revascularizare folosita pentru a îmbunatati fluxul sanguin al inimii la pacientii cu afectiuni severe ale arterelor coronare. Aceasta este una dintre cele mai frecvente operatii pe cord deschis realizate în lume, iar medicii care o realizeaza se numesc chirurgi cardiotoracici.
Afectiunile arterelor coronare apar atunci când aceste artere care aduc sânge pentru muschiul cardiac (numite artere coronariene) devin blocate datorita obstructiei cu un material numit placa ce se formeaza în interiorul vasului de sânge. Daca blocajul este sever, pot aparea dureri toracice (numite si angina pectorala), dificultati de respiratie si, în unele cazuri, infarct miocardic.
În timpul acestei operatii, o vena sau o artera sanatoasa este recoltata din alta parte a corpului si grefata pe artera bolnava. Vena sau artera grefata ocoleste portiunea blocata din artera coronara, în timp ce acest nou pasaj va aduce sânge bogat în oxigen pentru muschiul cardiac. Pot fi înlocuite pâna la patru artere coronare în timpul unei interventii de bypass.
Pentru bypass-urile aortocoronariene pot fi utilizate grefoane arteriale sau venoase prelevate de la pacient. Grefoanele arteriale sunt mai dificil de recoltat si au o disponibilitate mai redusa. Utilizarea lor este însa foarte avantajoasa pentru pacient, întrucât ele functioneaza corespunzator o perioada mai lunga de timp (patenta mai buna pe termen lung) în comparatie cu grefoanele venoase. În serviciul nostru se utilizeaza de rutina grefoane arteriale multiple, inclusiv la pacientii diabetici, pentru optimizarea rezultatelor chirurgicale pe termen lung.
Bypass-ul coronarian nu poate fi facut oricarui pacient cu arterele coronare bolnave. Multe persoane cu aceste afectiuni pot fi tratate prin alte mijloace, cum ar fi schimbarea stilului de viata, medicamente sau alte proceduri de revascularizare (numite angioplastii).
De asemenea, poate fi o optiune de tratament daca pacientul are un blocaj sever pe o artera coronara mare ce alimenteaza cu sânge o zona importanta din muschiul cardiac, mai ales daca actiunea de pompare a inimii a fost deja afectata. Poate fi o optiune si daca blocajul coronarian nu poate fi rezolvat prin angioplastie, în aceasta situatie bypass-ul fiind considerat cel mai eficient.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce este bypass-ul coronarian?