Ce este bruxismul?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 15, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bruxism

Daca va treziti din somn cu dureri ale muschilor maxilarului sau dureri de cap, este posibil sa suferiti de bruxism – scrasnirea dintilor prin inclestarea maxilarelor. Bruxismul poate duce la dureri dentare sau slabirea rezistentei dintilor, iar uneori dintii pur si simplu se tocesc. Treptat, bruxismul poate duce la distrugerea tesutului gingival si osos. De asemenea, pot aparea probleme la nivelul maxilarelor, ca disfunctia articulatiei temporomandibulare (ATM).

Cum aflu daca am bruxism?

Multi oameni nu sunt constienti ca sufera de bruxism. Este posibil chiar sa nu afle niciodata, daca nu le spune nimeni ca scrasnesc foarte tare din dinti in timpul somnului. Altii pot afla in urma unui control dentar de rutina ca au dintii tociti si smaltul fisurat.

Alte semne potentiale ale bruxismului sunt dureri ale fetei, capului si gatului. Medicul dentist poate stabili diagnosticul exact si determina daca sursa durerilor faciale este intr-adevar bruxismul.

Cum se trateaza bruxismul?

Prescrierea tratamentului pentru bruxism se face in functie de cauza care il provoaca. Dupa ce va adreseaza cateva intrebari, medicul dentist poate determina sursa potentiala a problemei prin examinarea completa a danturii. In functie de gradul de uzura a danturii si de cauza probabila, dentistul poate recomanda:

Purtarea unui dispozitiv in timpul somnului. Acest dispozitiv va fi confectionat special pentru a se mula pe dantura dvs. si va acoperi dintii de sus pentru a-i impiedica sa ii macine pe cei de jos. Dispozitivul este un mijloc de a controla bruxismul, insa nu aduce vindecarea definitiva.

Gasirea unor modalitati de relaxare. Se pare ca stresul cotidian constituie o cauza majora a bruxismului, de aceea este bine sa reduceti stresul ascultand muzica, citind o carte, iesind la plimbare sau facand o baie relaxanta. Puteti incerca sedinte de terapie, pentru identificarea unor modalitati eficiente de control al situatiilor stresante. Va poate ajuta si aplicarea unei comprese umede si calde pe fata pentru relaxarea muschilor incordati din cauza inclestarii.

Slefuirea „punctelor inalte” ale danturii, pentru corectarea muscaturii. O ocluzie deficitara, atunci cand dintii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos, poate fi corectata si prin obturatii, coroane dentare sau tratament ortodontic.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce este bruxismul?