Ce efecte secundare pot avea semintele de chia?

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru semintele de chia

Semintele de chia pot fi folosite ca agenti de ingrosare si pot inlocui chiar si ouale in unele produse de panificatie. Cu toate acestea, in timp ce semintele de chia pot fi un supliment alimentar nutritiv in cele mai multe cazuri, consumul exagerat poate provoca unele efecte secundare. Iata despre ce este vorba!

Ce se intampla daca mananci semintele de chia in cantitati prea mari?

1. Pot aparea probleme digestive
Semintele de chia reprezinta o sursa importanta de fibre, oferind 11 grame de fibre la portia de 28 de grame. Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea ta, sprijinind bacteriile benefice din intestin. Cu toate acestea, un aport ridicat de fibre poate cauza probleme pentru unii oameni, cum ar fi dureri abdominale, constipatie, diaree, balonare si gaze. Aceste probleme pot aparea si atunci cand un consum ridicat de fibre este asociat cu o hidratare inadecvata, deoarece apa este esentiala pentru a ajuta fibrele sa treaca prin sistemul digestiv. 

In plus, persoanele cu boli inflamatorii ale intestinelor, cum ar fi colita ulcerativa sau boala Crohn, ar putea avea nevoie de o monitorizare constanta a consumului de fibre si de o limitare a acestuia in timpul episoadelor problematice. Aceste boli cronice cauzeaza inflamatie si o ingustare a tractului gastro-intestinal, care poate duce la aparitia unor simptome precum dureri abdominale, sangerari, diaree si pierdere in greutate.

Pe termen lung, studiile indica faptul ca un consum ridicat de fibre poate contribui la protejarea organismului impotriva bolilor intestinale. Acestea fiind spuse, persoanele care se confrunta cu inflamatii ar trebui sa limiteze aportul de fibre pentru perioade scurte de timp.

2. Pot aparea interactiuni cu unele medicamente
In timp ce semintele de chia sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, s-ar putea sa fie nevoie sa moderezi aportul daca iei medicamente pentru tensiunea arteriala sau pentru reglarea zaharului din sange. Consumul semintelor de chia ar putea interactiona cu efectele acestor medicamente. 

Unele studii au aratat ca semintele de chia ar putea scadea semnificativ nivelurile de zahar din sange. Acest lucru se datoreaza cantitatii mari de fibre din semintele de chia, care incetineste absorbtia zaharului in sange si scade nivelul zaharului din sange. In cele mai multe cazuri, consumul moderat de seminte poate ajuta persoanele care sufera de diabet zaharat sa mentina echilibrul nivelului de zahar din sange. Cu toate acestea, dozele de insulina sunt personalizate si ajustate cu atentie pentru fiecare persoana. COnsumul unei cantitati excesive de seminte de chia ar putea duce la scaderea nivelului zaharului din sange si poate fi nevoie de ajustarea dozei de medicamente pentru diabet.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce efecte secundare pot avea semintele de chia?