Ce e necesar sa stim despre anestezia generala

Posted by Alin Marinescu on Saturday, August 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Multe interventii chirurgicale necesita anestezie, adica utilizarea de medicamente pentru a preveni sau pentru a reduce durerea. Indiferent ca este administrata printr-o injectie sau prin inhalarea sub forma de gaz ilariant sau vapori, anestezia afecteaza sistemul nervos prin blocarea impulsurilor nervoase si, prin urmare, prin blocarea durerii.

Anestezia iti poate amorti o parte a corpului sau te poate adormi complet. Depinde de tipul procedurii medicale. Scopul anesteziei este de a te ajuta sa te simti cat mai confortabil posibil in timpul unei interventii, care, uneori, poate fi greu de tolerat din punct de vedere fizic sau emotional.

 În medicina, multe tratamente si substante au mecanisme de actiune neîntelese, dar asta nu înseamna ca nu sunt studiate si nu sunt testate. Un exemplu este anestezia generala, unde nu se stie exact modul de actiune al anumitor agenti asupra creierului (se crede ca principala este actiunea pe GABA, acidul gamaaminobutiric, un important neurotransmitator). În timpul anesteziei, stimulii primiti din corp sunt ignorati la nivel central. Alte substante induc somnul, relaxarea musculara, amnezia, pentru un confort sporit al pacientului în timpul actului operator.

Anestezia generala poate fi mentinuta de la cateva minute pana la peste zece ore, depinzand de complexitatea operatiei. Medicul anestezist este tot timpul alaturi de pacient, monitorizand anumiti parametri si dozand substantele administrate. Anestezia generala este un soc pentru organism, iar refacerea completa se face în mai multe zile. Exista riscul de deces în timpul inducerii, mentinerii sau suprimarii anesteziei. Decizia de a face o interventie cu anestezie generala trebuie atent cantarita de catre specialisti. Cu tot avansul medicinei si toata pregatirea excelenta a medicilor, mortalitatea a ajuns la 1:100.000.

Dupa trezire, pacientul este într-o stare euforica. Multi reactioneaza exagerat, spun lucruri lipsite de sens, rad necontrolat. Pe masura ce efectul anestezicelor si analgezicelor trece, apar reactiile adverse mai putin placute. Reactiile adverse la anestezia generala înseamna greata, varsaturi, disconfort abdominal din cauza alterarii peristaltismului (miscarile normale ale intestinelor), tendinta la hipotensiune arteriala si lipotimie, greutate la mictiune (urinare) din cauza afectarii nervoase autonome, ameteala, cefalee, deficit mintal tranzitor, dureri de gat daca se face intubarea. Aceste simptome pot dura cateva zile.

Creierul poate fi operat fara anestezie generala, pentru ca nu are receptori de durere. Tegumentele si mai ales meningele sunt intens inervate, astfel ca anestezia se poate concentra pe aceste sedii. Pacientul poate fi tinut treaz, fiind pus sa faca anumite activitati pentru a usura, spre exemplu, excizia corecta a unei formatiuni tumorale, fara a intra în alt tesut sanatos. Substantele administrate în anestezia generala vin pe cale intravenoasa si/sau inhalatorie. Ele au rolul de a instala starea de inconstienta, suprima transmiterea durerii, seda pacientul, de a-l face sa nu-si mai aminteasca prin ce a trecut (amnezie indusa).

Intubarea endotraheala poate fi necesara, deoarece muschii respiratori ajung într-o stare de paralizie atunci cand se administreaza relaxante puternice (mai ales la operatiile pe torace sau abdomen). De aici si disconfortul resimtit la nivelul gatului, imediat dupa operatie, atunci cand se intervine la nivelul fetei, pe stomac, torace sau interventia este lunga, aspecte care pledeaza pentru intubare. Înainte de anestezia generala, medicii fac asa numita preanestezie, administrand pacientului de regula un medicament din clasa benzodiazepinelor, cu durata scurta de actiune (spre exemplu midazolam). Rolul preanesteziei este de a pune pacientul într-o stare cat mai buna pentru interventie, asigurand calm si o dispozitie pozitiva.

Inducerea anesteziei este o etapa critica. O putem compara cu decolarea unei rachete spatiale de pe rampa. Medicul trebuie sa verifice bine toate sistemele, apoi sa introduca anestezicul intravenos (de exemplu propofol) sau inhalator (de exemplu sevofluran), uneori ambele. Substanta intravenoasa actioneaza rapid. Medicul injecteaza de obicei si un analgezic (aboleste durerea) foarte puternic, cum ar fi derivatul opiod sintetic numit fentanyl. Mentinerea anesteziei se va face cu vapori, iar trezirea din anestezie impune diminuarea si oprirea vaporilor, respectiv utilizarea de substante antidot pentru alte clase de medicamente care au fost utilizate. Pacientul va mai primi un analgezic puternic, pentru un confort sporit în regimul imediat postoperator.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce e necesar sa stim despre anestezia generala