Ce e bine sa stim despre tomografie

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 27, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Prin tomografie computerizata se obtin sectiuni cu grosimi mici – chiar cu grosime de sub un milimetru – care permit reconstituirea virtuala a organelor investigate. Singurul risc al acestei tehnici ultraperformante este iradierea. Tomografia computerizata este o metoda de investigatie necesara in identificarea diferitelor tipuri de afectiuni. Fiind o metoda invaziva, este recomandata doar in cazuri deosebite, atunci cand nu exista alta varianta prin care sa se poata face investigarea. Nu are nici un fel de contraindicatii, dar exista un risc prin faptul ca pacientii trebuie sa suporte o doza de iradiere nu tocmai neglijabila. De aceea, o astfel de investigatie nu se face decat in cazuri foarte grave, la recomandarea medicului specialist, atunci cand au fost epuizate toate celelalte mijloace de investigare. 

Cu toate acestea, sunt cazuri in care repetarea investigatiei la fiecare sase luni este necesara, chiar vitala. „In cancerul de sfera genitala, urmarirea bolnavului este foarte importanta. La fiecare sase luni, acestuia i se face o investigatie tomografica pentru a se identifica etapa de inceput a diseminarii limfatice. Astfel, bolnavul poate ajunge sa supravietuiasca peste zece ani si chiar sa se vindece“, a declarat prof. dr. Andrei Bondari, seful Serviciului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.

Investigatia tomografica a revolutionat neurochirurgia. „S-au putut obtine imagini in sectiune ale creierului, din milimetru in milimetru, ceea ce face posibila detectarea tumorilor de orice fel si de orice marime. De asemenea, depisteaza accidentele vasculare cerebrale si ajuta de diferentierea lor. Daca pacientul a suferit un accident hemoragic si il tratezi de accident ischemic, il omori“, a sustinut Bondari. Tomografia reuseste sa localizeze perfect un hematom cranian. Stabilirea dimensiunii si a locului in care se afla hematomul au un rol major in abordarea chirurgicala. Pana la aparitia Computerului Tomograf se practica asa-numita „trepanatie exploratorie“. Pacientului i se facea o gaura in cap pentru a se identifica locul hematomului. Daca nu era gasit din prima, atunci operatiunea se repeta de cate ori era nevoie sau pana la… decesul pacientului.

Metoda permite nu doar investigarea creierului, ci si a celorlalte organe „pline“ (creier, ficat, pancreas, prostata etc.) care inainte nu puteau fi investigate prin alta metoda imagistica. Pancreasul, considerat odata cel mai ascuns organ al corpului uman, este localizat perfect cu ajutorul tomografiei computerizate. De asemenea, identifica orice formatiune tumorala localizata la nivelul ficatului (tumoare, chist hidatic, metastaze etc.) si este singura metoda de investigare care ajuta la identificarea ganglionilor si la stabilirea diagnosticului in faza precoce, in limfoame si in maladia Hodgkin.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce e bine sa stim despre tomografie