Ce contin cerealele pe care le consumi la micul dejun?

Posted by Alin Marinescu on Thursday, January 14, 2016 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru Ce contin cerealele pe care le consumi la micul dejun?

Sortimentele analizate de experti au glicerina si arome artificiale, se arata in cea mai noua cercetare realizata de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania. La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, avertizeaza APC.

La 62% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale in compozitia acestora. Numai la 38% dintre produsele analizate s-au folosit cereale integrale, adica macinisuri din bobul intreg sau fainuri dietetice, la fabricarea cerealelor rafinate, procentul de fainuri dietetice fiind cuprins intre 24% si 75%, dar si aceste produse au fost denaturate prin adaosul de arome artificiale, minerale si vitamine sintetice, zahar si aditivi alimentari.

„Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decat amestecuri de fainuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale si vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari si zahar in exces sub diverse forme, transformate intr-o pasta de cereale care la temperaturi inalte a fost transformata prin procesul de extrudare in forme atragatoare pentru micii consumatori. Cerealelele integrale au un continut ridicat de glucide, proteine, substante minerale, enzime si vitamine (complexul B, PP si E) in timp ce unele cereale rafinate contin pana la 50 de ori mai multe zaharuri decat cerealele integrale. Aportul ridicat de zahar in alimentatia din primii ani de viata a unui copil genereaza probleme mari de sanatate, cum ar fi obezitatea, care aduce si alte probleme de sanatate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2. Deci, consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu au cunostinte elementare de nutritie. Din pacate, nici societatea romaneasca nu ofera suficiente campanii de informare si educare bazate pe informatii clare si pe intelesul consumatorului obisnuit” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce contin cerealele pe care le consumi la micul dejun?