Ce cauzeaza obezitatea infantila

Posted by Alin Marinescu on Sunday, May 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

In prezent, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu varsta intre 15-64 de ani, iar cresterile ponderale progreseaza si in randul copiilor sub 5 ani, numarul acestora marindu-se cu 18% in ultimii zece ani. Considerata “boala secolului modern”, obezitatea a devenit in ultimii ani un pericol tot mai pronuntat, “castigand“ din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii statutul de boala incurabila. In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre acestia cel putin 300 de milioane sunt deja diagnosticati ca fiind obezi, iar in Romania statisticile raman la fel de ingrijoratoare. In prezent, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu varsta intre 15-64 de ani, iar cresterile ponderale progreseaza si in randul copiilor sub 5 ani, numarul acestora marindu-se cu 18% in ultimii zece ani.


„Este absolut normal ca cei mici sa castige kilograme in plus pe masura ce cresc, insa daca aportul caloric depaseste necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proportionala cu inaltimea specifica varstei, in acest caz putem vorbi de obezitatea infantila. La nivel european, numarul copiilor supraponderali creste anual cu 400.000 si desi statisticile sunt alarmante, nu par sa ingrijoreze pe nimeni. Totusi, obezitatea infantila este o problema care nu trebuie ignorata, deoarece reprezinta precursorul aparitiei bolilor de sanatate specifice varstei adulte: tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afectiunile cardiace.”, explica Dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin si Centrului Bariatric din Brasov.

Obezitatea infantila - agravata de factorii genetici sau alimentatie deficitara?
Obezitatea poate aparea la orice varsta si poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, insa majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viata al plusurilor si minusurilor: alimentatia nesanatoasa este in exces, iar activitatile fizice sunt minime. Copiii se afla in perioada de dezvoltare, astfel ca, spre deosebire de adulti, au nevoie in mod constant de o rezerva suplimentara calorica si nutritionala, care sa le alimenteze necesarul zilnic atat pentru dezvoltare, dar si pentru procesul de crestere. Insa, atunci cand cei mici ajung sa consume mai multe calorii decat au nevoie, vor incepe sa acumuleze kilograme in plus.

Sfaturi de la japonezi pentru o viata fara obezitate

„Cu toate acestea, nici elementul genetic nu trebuie ignorat cand vorbim despre obezitatea infantila, intrucat in foarte multe cazuri copilul obez ajunge sa devina un adult obez si sa mosteneasca predispozitiile pentru bolile parintilor sai. Cei mai comuni factori ce favorizeaza instalarea obezitatii infantile sunt corelati cu perioada intrauterina sau postnatala. Astfel, obezitatea mamei, atat in timpul sarcinii cat si in perioada anterioara constituie o premisa pentru excesul de kilograme al celor mici. Mai mult decat atat, nutritia intrauterina deficitara asociata cu o crestere rapida in greutate dupa nastere, lipsa alimentatiei naturale la san, dieta artificiala foarte bogata in proteine in primul an de viata, dar si greutatea mare la nastere constituie un prim semnal pentru supraponderabilitate.”, explica Dr. Liliana Popa, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Spitalului Sf. Constantin si Clubului Bariatric Brasov.

Spitalul Sf. Constantin din Brasov a initiat cu succes in anul 2011 un program de chirurgie bariatrica, in cadrul spitalului privat putand fi efectuata toata gama de interventii pentru tratarea obezitatii. Echipa de chirurgi de la Brasov aplica preferential procedura Gastric Sleeve, pe cale laparoscopica sau transombilicala intrucat, pe baza experientei anterioare si a rezultatelor obtinute, s-a constatat ca este cea mai eficienta. Mai mult decat atat, medicii chirurgi si nutritionisti ai Spitalului Sf. Constantin ofera sedinte de consiliere gratuita pentru persoanele care se confrunta cu problema obezitatii, venind in ajutorul pacientilor cu sfaturi nutritionale dar si sustinere emotionala.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce cauzeaza obezitatea infantila