Ce boli sunt mai frecvente la persoanele scunde

Posted by Alin Marinescu on Thursday, March 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

In timp ce unii se plang de faptul ca sunt prea inalti, altii isi doresc sa mai cresaca putin. Stiai insa ca esti predispus la anumite boli, in functie de inaltimea pe care o ai? O serie de studii arata faptul ca persoanele cu o inaltime mai mare se pot imbolnavi mai repede de cancer, dupa cum afirma si Geoffrey Kabat, un epidemiolog american. „Melanomul, cancerul la tiroida, la rinichi, la san si la colon sunt puternic asociate cu inaltimea“, afirma acesta.

Dupa mai multe cercetari, acesta a ajuns la concluzia ca femeile ce ating pragul de 1,77 metri au un risc cu pana la 40% mai mare de a dezvolta diferite forme de cancer decat cele ale caror inaltime ajunge la 1,52 metri. Se pare ca explicatia este una cat se poate de simpla: „Femeile mai inalte tind sa aiba organe mai mari si mai multe celule in organism, astfel sansa de a dezvolta mutatii care duc la cancer este mai mare“, explica specialistul american.

Drept urmare, daca esti si mai mica de 1,52 metri si ai si o greutate normala, ar trebui sa te consideri norocoasa, caci riscul de a ti se forma un cheag de sange este cat se poate de mic. Pe de alta parte, cu cat esti mai inalta, cu atat sangele va trebui pompat pe o distanta mai mare, lucru ce poate duce la cresterea riscului formarii de cheaguri, ce pot rezulta in accidente vasculare cerebrale.

Mai mult, de fiecare data cand va veti simti complexate de inaltimea voastra, ganditi-va ca in voi se afla una dintre genele legate de longevitate, conform celor spuse de cercetatorii de la Colegiul de Medicina Albert Einstein. Se pare ca acestia au descoperit o mutatie genetica ce extinde durata de viata a unei persoane mai mici de inaltime, comparativ cu persoane mai inalte. Totodata, cele cu inaltimea de 1,72 metri au cu 28% mai putine sanse de a face boli de inima fata de cele care au 1,60 metri, iar o femei a carei inaltime nu depaseste 1,70 metri se poate bucura de faptul ca are cu 50% mai putine riscuri de a face dementa, comparativ cu o alta reprezentanta a sexului frumos de doar 1,55 metri.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce boli sunt mai frecvente la persoanele scunde