Ce boala risca persoanele care petrec zilnic mai mult de 4 ore in fata televizorului sau a calculatorului

Posted by Alin Marinescu on Sunday, March 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Uitatul la televizor timp de mai mult de patru ore pe zi ar putea predispune barbatii la un risc mai mare de cancer intestinal, sugereaza un nou studiu. Excesul de grasime din organism poate influenta nivelul si calitatea hormonilor si a altor  substante chimice care afecteaza celulele, spun medicii.

O echipa de cercetatori britanici a examinat mai mult de 430 000 de barbati si femei, descoperind ca un comportament sedentar, cum ar fi vizionarea excesiva a programelor Tv si utilizarea calculatoarelor, este asociata cu un risc crescut de aparitie a cancerului intestinal cu 35% la barbati, dar nu si la femei, scrie The Independent. 

„Cercetarile anterioare au scos la iveala ca uitatul la televizor sau statul in fata calculatorului pot fi asociate cu alte comportamente, cum ar fi fumatul, consulul de alcool si gustarile dese, crescand riscul de cancer intestinal“, explica autorul studiului, medicul Neil Murphy de la Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului din Franta. Acesta a adaugat ca sedentarismul duce la cresterea in greutate si acumularea grasimii corporale. Excesul de grasime din organism poate influenta nivelul si calitatea hormonilor si a altor  substante chimice care afecteaza celulele, ducand la cresterea de cancer intestinal, a mai spus medicul. Cancerul intestinal incepe in intestinul gros (colon), explica Emma Shields de la Cancer Research UK. Daca este diagnosticat la timp, mai mult de 90% dintre oameni vor supravietui bolii, a declarat specialistul. 

„Foarte important este sa mergi la medic daca observe schimbari neobisnuite.  Nu trebuie neaparat sa fie cancer, dar diagnosticarea si tratamentul precoce pot face o diferenta reala“, spune Shields. Cercetarea, publicata in British Journal of Cancer , este una dintre cele ample de pana acum, oamenii de stiinta incercand sa afle legaturile dintre cancerul intestinal si obiceiurile sedentare. „Este interesant faptul ca numai subiectii de sex masculin care se uitau excesiv la televizor au avut un risc crescut de cancer intestinal, nu si femei. Conform studiului, se pare ca acestia au o predispozitie mai mai pentru fumat, consumat alcool si mancare mai nesanatoase decat femeile“, concluzioneaza Emma Shields.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce boala risca persoanele care petrec zilnic mai mult de 4 ore in fata televizorului sau a calculatorului