Ce boala putem avea daca stranutam des?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 20, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru stranut

Stranutul nu poate fi controlat, ochii inchizandu-se automat din cauza reflexului, ca parte a  intregului proces. Prin intermediul stranutului, se elimina din organism substante purtatoare de microbi. De aceea, este recomandat sa stranutam intr-un servetel sau intr-o batista.

Cauzele stranutului

Exista mai multe cauze care ne pot determina sa stranutam. Printre acestea, cele mai comune ar fi:

Alergia la anumite substante, precum polenul sau parul de animale. In urma inhalarii acestor substante este afectat tractul respirator superior, iar nasul infundat este insotit de stranutatul frecvent;

Substantele iritante: praful, mirosurile puternice sau piperul;

Gripa, raceala sau infectiile virale, moment in care se produce stranutul, ca urmare a eliberarii cailor respiratorii.

De asemenea, schimbarile de temperatura sunt o cauza foarte frecventa a stranutatului, cauza fiind trecerea de la cald la rece sau invers. Astfel, temperatura este un factor iritant. Putem observa acest lucru atunci cand, de exemplu, pornim aerul conditionat.

Lumina stralucitoare poate genera si ea stranuturi. Se pare ca acest reflex fotic este o trasatura genetica. Nu se stie insa cu exactitate de ce stranutam la lumina, insa se pare ca responsabil ar fi nervul optic.

Unii oameni stranuta o singura data, altii nu se mai pot opri. Exista persoane care stranuta de 10-20 de ori o singura data, altii stranuta foarte tare, iar altii mai incet. Toate aceste lucruri sunt provocate de nivelul de iritatie al nasului, reflexul neurologic si faptul ca oamenii nu pot controla volumul stranutului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce boala putem avea daca stranutam des?