Ce boala grava pot transmite puricii

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 23, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru purici

Epidemia în forma activa de ciuma pneumonica reprezinta un adevarat pericol de îmbolnavire a populatiei. Potrivit specialistilor sezonul umed al insulei africane ar putea fi un factor de risc al extinderii acestui focar de infectie prin tuse si stranut, de la persoanele infectate la cele sanatoase. Se încearca stoparea raspandirii infectiei în alte regiuni ale Africii, în insulele Maldive, Mauritius, Seychelles – acestea fiind considerate destinatii de vis de catre turistii din toata lumea, chiar si de catre romani. De asemenea, sau emis alerte de prevenire ale infectiei si în alte tari din jurul insulei Madagascar, în Mozambic, Africa de Sud, Etiopia, Kenya, Tanzania.

Aceasta boala infectioasa grava se poate transmite prin aer, prin tuse, prin inhalarea picaturilor secretiilor respiratorii infectioase. Bacteria care produce plaga caracteristica ciumei se numeste Yersinia pestis si este foarte periculoasa. Bacteria ciumei se poate transmite prin muscaturile de purici, deoarece acestia sunt purtatori ai agentului patogen. De asemenea, foarte important de stiut este faptul ca bacteria traieste si în sangele unor rozatoare – cum sunt sobolanii – si care au rezistenta împotriva acesteia. Puricii care ciupesc si sug sangele sobolanilor ajung sa poarte bacteria mai departe, la alte animale sau chiar la oameni. Chiar si o simpla muscatura de purice (care are bacteria) poate transmite infectia la om, iar acesta se va îmbolnavi deoarece nu are imunitate împotriva bacteriei. La om infectia poate fi fatala daca aceasta nu este tratata imediat cu antibiotice, în cel mult 24-72 de ore. Mortalitatea poate fi chiar de 100 % daca ciuma pneumonica nu este tratata deloc, sau daca tratamentul este aplicat prea tarziu si boala s-a agravat.

Principalele simptome ale ciumei pneumonice sunt:

stare de slabiciune generala
febra intensa
dureri de cap
insomnie
dureri musculare
tremuraturi
cefalee
dureri în zona pieptului care tin o perioada scurta de timp dar sunt suficient de intense, iar apoi sunt urmate de palpitatii
respiratie greoaie cu senzatia de sufocare
tuse cu sange
diaree
stare de greata si voma (cu sange).
O parte din aceste simptome pot semnala si alt tip de infectii, care pot fi confundate cu ciuma pneumonica. Este vorba despre bolile infectioase care sunt produse de urmatorii agenti patogeni:

Staphylococcus aureus
Streptococcus pneumoniae
Coxiella burnetii
Francisella tularensis
Legionella pneumophila.

Plaga în cazul ciumei poate fi pneumonica, bubonica sau septicemica. Plaga bubonica poate fi recunoscuta prin simptome de dureri intense de cap, stari febrile puternice, frisoane, bube care se dezvolta tot mai mult. Plaga septicemica se manifesta prin dureri la abdomen, stari febrile, stare de soc, frisoane, slabiciune generala în organism, pielea sangereaza pe anumite zone, iar celulele care mor au culoarea neagra.

De-a lungul istoriei, o astfel de epidemie a facut ravagii în randul populatiei, era considerata o boala incurabila. În prezent, exista un tratament pentru aceasta boala infectioasa, pentru ca medicina a avansat, însa trebuie aplicat în faza incipienta a bolii si astfel pacientul poate fi salvat. Daca nu se aplica niciun tratament infectia se agraveaza, bolnavul intra în coma si moare. Coma este ultima etapa a bolii, iar din acest moment nu se mai poate face nimic. Pacientii care sunt tratati si se vindeca, ajung apoi sa aiba imunitatea foarte scazuta si trebuie sa fie atenti sa nu se îmbolnaveasca.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce boala grava pot transmite puricii