Ce ar trebui sa stii despre sindromul burnout

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Intr-o zi iti dai seama ca nu ai energie nici sa te ridici din pat. Opresti alarma si te uiti pe tavan, fara prea mult entuziasm. Te gandesti la nenumaratele lucruri pe care le-ai facut cu o zi inainte si la ce ai de facut in ziua respectiva. Te simti epuizat si nici nu iti poti gasi motivatia. Suferi de sindromul burnout. Iata ce ar trebui sa stii despre acesta!
Ce este sindromul burnout?

Inainte de a intelege ce este sindromul burnout, trebuie sa intelegi ce este stresul. Tindem sa credem ca stresul este ceva ce putem vedea sau simti - o bataie mai rapida a inimii, palme transpirate, probleme cu stomacul. Problema este ca stresul se strecoara in viata noastra fara semne evidente. Cu alte cuvinte, poti fi stresat si nici macar sa nu stii. Daca ai multe sarcini si putin timp, daca ai termene limite, daca depui eforturi semnificative pentru a termina tot ce ai de facut in timp util, daca nu te poti concentra, probabil ca suferi de stres.
Partea proasta este ca, daca te simti stresat in permanenta, vei ajunge la stres cronic, care va duce la aparitia sindromului burnout.

Sindromul burnout este o stare de epuizare emotionala, mentala si fizica cauzata de stresul excesiv si prelungit. Apare atunci cand te simti coplesit si incapabil sa indeplinesti sarcinile in mod constant. Pe masura ce stresul continua, incepi sa pierzi interesul sau motivatia care te-a determinat sa iti asumi un anumit rol in primul rand.

Esti stresat, suprasolicitat, frustrat si nemotivat. Urasti locul de munca pe care il iubeai anterior. Nu ai idee ce poti sa faci pentru a revigora interesul care te-a adus in acel loc. Din fericire, exista si un remediu. In primul rand, trebuie sa intelegi ca te afli sub presiune. In al doilea rand, trebuie sa iti schimbi obiceiurile, astfel incat sa poti avea un echilibru intre viata personala si cea profesionala. Cum poti combate sindromul burnout?

1. Munceste mai inteligent
Incearca sa lucrezi mai inteligent, nu mai mult. Exista atat de multe instrumente care te ajuta sa iti organizezi timpul si sa iti automatizezi sarcinile. Nu este necesar sa trimiti e-mailuri, poti alege un program care sa o faca pentru tine. De asemenea, atunci cand folosesti Google Drive, poti sa editezi si sa comentezi mai usor impreuna cu colegii tai. Gandeste-te la orice sarcina care iti ia mult timp. Este foarte probabil ca cineva sa fi inventat o aplicatie care te poate ajuta sa reduci din timpul petrecut pentru acea sarcina. 

2. Deconecteaza-te
Uneori nu este posibil, insa incearca sa iti verifici mai rar e-mailul, mesajele si profilul din retelele sociale. Da-ti voie sa te deconectezi si sa-ti traiesti viata. Afacerea nu se va prabusi daca nu raspunzi rapid si nu vei fi concediat daca nu raspunzi sambata la mailuri. Cel de-al doilea pas este sa iti lasi telefonul acasa atunci cand iesi cu jumatatea ta sau cu prietenii. Ii vezi mereu pe cei care stau la masa cu prietenii sau cu familia si isi verifica mereu telefonul. Nu vrei sa fii unul dintre ei. Chiar daca Bill Gates te-ar suna sa iti ofere un loc de munca, daca ar vrea cu adevarat sa te angajeze, te va suna in timpul programului de lucru.
Daca ai probleme cu somnul, incearca sa nu verifici laptopul sau mobilul cu cel putin 2 ore inainte de a merge la culcare. Ecranele luminoase ale laptopurilor si telefoanelor pacalesc creierul ca este inca zi.

3. Munceste mai putin
Unii oameni nu isi iau toate zilele libere pe care le au. Nu ar trebui sa ne mire faptul ca sindromul burnout si stresul cronic reprezinta una dintre cele mai mari probleme. Este foarte important sa lucrezi mai putin, insa este, de asemenea, cel mai dificil pas. In cazul persoanelor pentru care pasiunea lor este reprezentata de jobul lor, este foarte dificil sa ii acorde mai putina atentie. Dar gandeste-te altfel - daca suferi de sindromul burnout, nu mai ai energie. Nu ai energie sau motivatie pentru a lucra. Epuizarea emotionala afecteaza productivitatea si performanta. Concluzia este ca ai nevoie de o vacanta pentru a lucra mai bine. De asemenea, daca te trezesti dimineata devreme si seara inca esti la munca, atunci ar trebui sa te gandesti din nou la atitudinea ta. Crezi ca afacerea se va prabusi daca pleci mai devreme? Sau daca nu raspunzi la e-mail? Probabil ca nu. Iar daca nu vei mai petrece atat de mult timp in companie, probabil ca nici nu vei mai fi atat de plictisit data viitoare cand vei merge la birou.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce ar trebui sa stii despre sindromul burnout