Caz incredibil: o tenie a transmis cancerul persoanei care o gazduia

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, January 10, 2018
Imagini pentru tenie

Oamenii de stiinta au fost surprinsi sa descopere transmiterea de celulele canceroase de la o tenie unei persoane al carei intestin subtire a fost infectat cu acest parazit, un caz fara precedent cunoscut.

"Am fost surprinsi sa descoperim ca un vierme solitar (tenia) prezent in intestinul unui om, a dezvoltat cancer si l-a transmis acestei persoane care a dezvoltat apoi tumori", a explicat Atis Muehlenbachs, patolog centrul american de control si prevenire a maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), unul dintre co-autorii studiului publicat, miercuri, in "New England Journal of Medicine" (NEJM), informeaza agentia France Presse. "Noi credem ca un astfel de fenomen este rar", a adauga el. Cercetatorul considera, cu toate acestea, ca ar putea exista mai multe cazuri, mai ales in randul persoanelor infectate cu virusul SIDA al caror sistem imunitar este slabit. Tenia este cel mai comun parazit la om, infectand pana la 75 de milioane de oameni din intreaga lume, in special in tarile in curs de dezvoltare si afectand in cea mai mare parte copiii. Aceasta infectie nu are, de obicei, simptome.

Victima acestui caz rar de transmitere a maladiei a fost un columbian de 41 de ani, infectat cu HIV si care a murit de tumori pulmonare si la glandele limfatice la scurt timp dupa diagnosticul pus in 2013. Analizand tesuturile prelevate de la aceste tumori, cercetatorii au diagnosticat leziuni bizare, asemanatoare unui cancer uman, dar testele au aratat ca nu a fost vorba despre celule canceroase umane. Ei au remarcat, in special, ca aceste tumori erau de zece ori mai mici. Dupa o serie de analize, oamenii de stiinta au descoperit ca ADN-ul acestor celule apartinea unei tenii pitice, informeaza AFP.


Tags: caz incredibil: o tenie a transmis cancerul persoanei care o gazduia