Cauze mai putin cunoscute ale obezitatii

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru obezitate

In mod firesc, obezitatea apare cand oamenii consuma in mod regulat mai multe calorii decat ard. Cativa factori pot contribui la obezitate, inclusiv sedentarismul, lipsa somnului, genetica si anumite medicamente care incetinesc arderea caloriilor, cresc pofta de mancare sau determina retentia apei, cum ar fi corticosteroizii, antidepresivele sau unele medicamente convulsive.

Daca nevoia de a manca in exces nu poate fi luata in calcul, iar exercitiile fizice sunt o rutina, atunci e posibil ca alta sa fie cauza care conduce la acumularea kilogramelor.

Persoanele expuse la o anumita tulpina a virusului adenovirus 36 sunt mai susceptibile de a fi obeze, potrivit unui raport publicat in revista de specialitate Pediatrics. Intr-un studiu realizat pe 124 de copii, aproape 80% dintre cei expusi virusului au devenit obezi in urmatorii ani, cantarind cu pana la 30 de kilograme mai mult decat cei care nu au fost expusi virusului.
Copiii care cresc alaturi de o mama ocupata, care lucreaza in perioada cresterii lor, sunt mult mai expusi riscului de a fi obezi decat copiii ai caror mame stau acasa, potrivit unui studiu publicat in American Journal of Epidemiology. Cercetatorii de la University College London au urmarit vreme de 30 de ani, intr-un studiu amplu, 8.552 de copii ai caror mame lucrau si au descoperit ca acestia au fost mult mai expusi riscului obezitatii decat copiii ai caror mame au ramas acasa, implicate direct in cresterea lor. Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca nu au examinat regimul alimentar sau activitatea fizica, factori care ar putea influenta partial rezultatele.
 
Potrivit unui studiu publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, persoanele care nu dorm suficient prezinta un risc crescut de a deveni obeze. O serie de modificari hormonale, cum ar fi intoleranta la glucoza, un precursor al diabetului la adult, apar atunci cand organismul nu primeste odihna de care are nevoie pentru o buna functionare. Lipsa somnului poate impulsiona nevoia de a manca, iar oboseala care se instaleaza, in mod firesc, poate reduce activitatea fizica, ceea ce duce la cresterea in greutate.

Cercetatorii de la Universitatea St.Louis din Missouri au descoperit ca persoanele care au avut amigdalele extirpate in copilarie sunt mai expuse riscului de a deveni obeze la varsta adulta. Cercetatorii sustin ca indicele masei corporale a crescut cu pana la 8,2% in cazul persoanelor care au fost supusi operatiei de extirpare a amigdalelor (amigdalita).
Poate nu te asteptai la asta, dar persoanele care dorm cu o lumina aprinsa in casa sunt mai expuse nevoii de a manca pe timpul noptii. Telefonul, o lampa mica sau televizorul poate impulsiona nevoia de a te trezi noaptea si de a manca. Iar pana la obezitate nu mai ramane decat un pas!
 
Obezitatea poate provoca o deficienta severa de vitamina D, o substanta nutritiva care ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul, mineral esential pentru oase mai sanatoase si prevenirea osteoporozei, potrivit livescience.com. Pentru fiecare crestere cu 10% a indicelui de masa corporala, o persoana se poate astepta sa aiba o scadere de 4,2% a nivelului de vitamina D.

Peste trei sferturi dintre americani au deficit de vitamina D, iar 35,7% sunt obezi, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Folosind informatii genetice de la mai mult de 42.000 de persoane, epidemiologi americani si europeni au descoperit ca oamenii cu o predispozitie genetica spre obezitate au niveluri considerabil mai scazute de vitamina D decat restul populatiei. 
„Persoanele obeze nu trebuie sa piarda din vedere faptul ca e posibil sa sufere de deficit de vitamina D”, sustine Elina Hyppönen, cercetator in epidemiologie si sanatate publica in cadrul Colegiului Universitar din Londra. „Daca scadeti putin in greutate, atunci nivelul vitaminei D va deveni probabil mai mare, organismul avand sansa de a se echilibra”, a adaugat aceasta. 

Lumina solara este principala sursa de vitamina D, insa preocuparile legate de cancerul de piele i-au determinat pe multi sa se fereasca de soare, limitand si doza naturala de vitamina D. Totodata, fiind destul de dificil sa acumulezi suficienta vitamina D din alimente, deseori, suplimentele sunt esentiale! In special persoanelor obeze, suplimentele de vitamina D nu ar trebui sa le lispeasca, potrivit webmd.com.

sursa: divahair.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cauze mai putin cunoscute ale obezitatii