Cauze ale retentiei de apa in organism

Posted by Alin Marinescu on Saturday, December 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru retentia de apa

Retentia de apa
, cunoscuta si sub numele de edem, inseamna acumularea de fluide in tesuturi si cavitati, precum si in sistemul circulator. Acest lucru poate determina umflarea picioarelor, mainilor si gleznelor si apare, de obicei, la femei in timpul sarcinii. Poate sa apara si la persoanele care nu sunt active fizic, la cei care iau medicamente o lunga perioada de timp, ca rezultat al stilului de viata sedentar si in timpul unui zbor lung. 

Chiar daca majoritatea cauzelor de edem nu pun in pericol viata, poate fi un simptom al bolii renale si al insuficientei cardiace. Cu toate acestea, in cazul in care la bvaza nu stau aceste cauze, exista o modalitate de a evita retentia de apa si de a reduce umflarea. Cauzele retentiei de apa:

Consumul excesiv de sodiu. Avand o dieta bogata in sare si in cazul in care nu consumi suficienta apa, organismul poate folosi rezervele sale, ceea ce duce la retinerea apei. Apa face ca celulele sa se extinda de 20 de ori. Este foarte important sa se stie ca sarea nu e singurul produs care contine sodiu. Acesta poate fi gasit in produsele alimentare prelucrate, cum ar fi carnea procesata, unele condimente si legumele conservate. Sarea de mare Himalaya sau Celtic pot inversa saunele cauzate de sarea de masa. 

Deficit de magneziu. Deficitul de magneziu poate duce la retentia de apa. Magneziul e un mineral necesar esential pentru aproape toate functiile in organism, astfel incat, in cazul in care organismul tau duce lipsa de magneziu, acest lucru poate impiedica functionarea corespunzatoare a organimsului, iar consecinta e retentia de apa. Un studiu a demonstrat ca administrarea a 200 mg de magneziu pe zi poate reduce edemul la femeile care se confrunta cu simptome premenstruale. Consumul de alimente bogate in magneziu sau suplimentele de magneziu pot ameliora aceasta conditie. Alimentele bogate in magneziu sunt: spanac, ciocolata neagra, fructe confiate, iaurt, legume verzi, avocado, nuci, cereale integrale si mazare. 

Deficit de vitamina B6. Vitamina B6 controleaza multe aspecte ale echilibrului apei in organsim, astfel incat daca organismul tau duce lipsa de aceasta vitamina, se poate ajunge la edem. Jurnalul de Stiinte Caring a publicat un studiu care a demonstrat ca femeile care au avut edem in perioada premenstruala, au reusit sa-si imbunatateasca starea luand vitamina B6. Ca o vitamina solubila in apa, B6 are nevoie de mai muti cofactori pentru a functiona, deci cea mai buna optiune e sa o obtii prin consumul de alimente integrale. Alimentele bogate in vitamina B6 sunt: carnea de pui, carofi cu coaja, aline, carne de vita, ton, cyrcan, banane, fructe confiate si seminte de floarea-soarelui. 

Deficit de potasiu. Potasiul e un mineral esential pentru buna functionare a celulelor, organelor si tesuturilor. Este foarte important pentru mentinerea echilibrului apei in organsim. Consumand multa sare si putine alimente bogate in potasiu, nuvelurile de potasiu sunt reduse si poate duce la edem. Deficitul de potasiul poate provoca crampe, spasme musculare si crestere in greutate. Acest mineral are capacitatea de a reduce nivelurile de sodiu, reducand astfel retentia de apa. Acesta se gaseste in majoritatea fructelor, dar pepenele verde si galben sunt cele mai bogate in potasiu. 

Deshidratarea. Daca nu consumi suficienta apa, se poate ajunge la deshidratare, ceea ce determina corpul sa intre in modul de supravietuiere si sa retina apa. Iti poti imbunatati aceasta conditie printr-un consum regulat de apa si sucuri bogate in potasiu. Ar trebui sa stii ca bauturile carbogazoase si cafeaua pot deshidrata celulele chiar mai mult. 

Consumul excesiv de alimente procesate. In ciuda faptului ca sunt bogate in sodiu si xzahar, alimentele procesate pot contine, de asemenea, aditivi alimentari artificiali care actioneaza ca toxine si pun presiune pe ficat si rinichi. Alimentele bogate in zahar, in special indulcitorii artificiali, pot determina o crestere rapida a nivelului de zahar in sange si insulina. 

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cauze ale retentiei de apa in organism