Cauze ale retentiei de apa

Posted by Alin Marinescu on Sunday, July 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Retentia de apa, cunoscuta si sub denumirea de edem, este acumularea de fluide în tesuturi si cavitati, precum si în sistemul circulator. Acest lucru poate provoca umflarea picioarelor, a mîinilor, a gleznelor si a gambelor. Cele mai multe cauze pot fi simptome ale bolii renale sau ale insuficientei cardiace. Daca nu bolile sînt cauza edemului, atunci retentia de apa poate fi evitata. Iata principalele cauze alimentare:

Consumul excesiv de sodiu. O dieta bogata în sare si un consum insuficient de apa pot determina corpul sa-si foloseasca rezervele hidrice, ceea ce duce la retentie de apa. Celulele pot sa creasca de pîna la 20 de ori. Este important sa se stie ca sarea nu este singurul produs care contine sodiu, care poate fi gasit si în carnea prelucrata si unele condimente, legume si preparate conservate.

Deficitul de magneziu. Magneziul este un mineral esential pentru aproape orice functie din organism, un deficit de magneziu poate împiedica buna functionare a organismului, ceea ce va duce la retinerea apei. Un studiu a aratat ca administrarea a 200 mg de magneziu pe zi poate reduce edemul la femeile cu simptome premenstruale. Consumînd alimente bogate în magneziu puteti atenua edemul: spanac, ciocolata neagra, fructe uscate, iaurt, legume de culoare verde închis, avocado si nuci.

Deficitul de vitamina B6. Vitamina B6 controleaza echilibrul hidric al organismului, carenta acestei vitamine poate duce la edeme. Un studiu american a aratat ca femeile care au avut edem cauzat de sindromul premenstrual, si-au redus simptomele neplacute luînd vitamina B6. Alimente bogate în vitamina B6: carnea de pui, cartofi cu coaja, fistic, carne de vita macra, ton, curcan, banane, fructe uscate si seminte de floarea-soarelui.

Deficienta de potasiu. Mîncînd sarat fara a mînca si alimente bogate în potasiu, puteti ajunge la retentie de apa. Deficienta de potasiu poate provoca crampe, spasme musculare si crestere în greutate. Acest mineral are capacitatea de a reduce nivelurile de sodiu, reducînd retentia de apa. Potasiul se gaseste în miere si majoritatea fructelor, în special pepene verde si pepene galben.

Deshidratarea. Deshidratarea va determina corpul sa treaca pe metode de supravietuire si va retine apa. Beti apa si sucuri bogate în potasiu. Cafeaua si bauturile acidulate pot deshidrata celule si mai mult. Consumul excesiv de alimente procesate. Pe lînga faptul ca sînt bogate în sodiu si zahar, alimentele procesate pot contine si aditivi artificiali, care actioneaza ca toxine si exercita o sarcina suplimentraa asupra ficatului si rinichilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cauze ale retentiei de apa