Cauze ale declansarii cancerului de plamani la nefumatori

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fumatori

Statisticile arata ca intre 10 si 15 la suta din persoanele care se imbolnavesc de cancer pulmonar sunt nefumatoare, printre factorii de risc indentificati de cercetatori fiind factorii genetici dar si cei de mediu.

Astfel, numeroase studii au aratat ca persoanele ale caror rude au suferit de cancer pulmonar sunt mai predispuse sa faca aceasta boala, indiferent daca fumeaza sau nu, comparativ cu cele al caror istoric familial nu include cancerul pulmonar, scrie Adevarul.

De asemenea, studiile arata ca un nefumator care convietuieste cu o persoana care fumeaza prezinta un risc cu 24 la suta mai crescut de a face aceasta boala decat ceilalti nefumatori, din cauza ca fumul eliberat de tigara contine de doua ori mai multa nicotina, gudron si monoxid de carbon decat cel care patrunde in plamanii persoanei care fumeaza.

Expusi la cancer pulmonar sunt si nefumatorii care lucreaza in constructii, cu azbest. Din studiile efectuate pe oameni a reiesit ca inhalarea in cantitati mari a fibrelor de azbest este asociata cu aparitia cancerului pulmonar.

In plus, expunerea la gazul de esapament al masinilor, la produse petroliere, la arsenic si la substantele emanate in aer de constructiile industriale creste probabilitatea de a face cancer pulmonar. De altfel, specialistii estimeaza ca pana la 2.000 din decesele anuale de cancer la plamani pot fi puse pe seama inhalarii aerului poluat.

Specialistii spun ca peste 80 la suta din cazurile de cancer bronhopulmonar se depisteaza tarziu, motiv pentru care sansele ca tratamentul sa fie eficient sunt reduse drastic.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cauze ale declansarii cancerului de plamani la nefumatori