Cate radiografii putem face fara sa fim in pericol

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru radiografii

Foarte multe afectiuni pot fi prevenite si diagnosticate astazi cu ajutorul radiografiilor. Acestea sunt investigatii medicale care se fac numai la recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie, deoarece presupun si anumite riscuri.

Astfel, mai ales viitoarele mame si copiii trebuie sa fie protejati de expunerea inutila la razele X. Este adevarat ca radiografia este esentiala pentru o diagnosticare corecta a anumitor afectiuni, insa este foarte important sa fie utilizate doze minime de radiatii.

Mai exact, in cazul unor radiografii care folosesc doze mici de raze X, cum sunt cele dentare, decizia poate fi una usoara, dar pentru o tomografie computerizata (CT) sau pentru o investigatie cu substanta de contrast, medicul va tine cont si de istoricul pacientului, mai ales ca un CT poate sa genereze de pana la 500 de ori mai multe radiatii comparativ cu radiografiile clasice.

Ce sunt razele X
Razele X sunt radiatii electromagnetice ionizante cu energie inalta, care insa daca sunt utilizate in exces pot duce la aparitia anumitor probleme sau chiar a unor reactii chimice.
Radiografiile, tomografiile computerizate, mamografiile, urografiile, toate sunt investigatii care folosesc raze X.

Riscul iradierii
Riscul iradierii depinde de doza de radiatie folosita, de sensibilitatea organului expus, dar si de varsta pe care o are pacientul. Cele mai sensibile organe la radiatii sunt ovarele si sanii.

Mai exact spus, efectul general depinde de la om la om si depinde mult de locul unde aceste procese au loc, de starea generala a organismului, de predispozitia genetica, dar si de stilul de viata al persoanei respective.

Faptul ca aceste raze prezinta un risc crescut de cancer este o certitudine, sustin cercetatorii, dar nu este obligatoriu ca persoana iradiata sa dezvolte boala.
Radiatiile sunt cu atat mai nocive cu cat sunt mai mult absorbite, iar absorbtia lor depinde de tesut, dar si de doza.
Pacientii cu patologii oncologice sunt foarte expusi efectelor negative ale radiatiilor, desi acestea sunt benefice in distrugerea tumorii.
De aceea, specialistii in imagistica medicala afirma ca ideal ar fi sa nu se depaseasca mai mult de doua investigatii cu raze X pe an.

Persoanele care prezinta contraindicatii
• Gravidele nu ar trebui sa fie investigate cu raze X. In cazuri rare si daca este absolut necesar s-ar putea face in trimestrul trei de sarcina, insa in primul trimestru, atunci cand se formeaza organele fatului, ele sunt complet interzise.

In cazul expunerii la radiatiile X pot aparea modificari structurale celulare si poate creste riscul avortului spontan, al malformatiilor congenitale sau al aparitiei retardului mintal.

• Totodata, copiii cu varste pana in 10 ani, ar trebui protejati de astfel de investigatii.

• Mamografiile sunt contraindicate femeilor mai tinere de 40 de ani, deoarece doza de radiatii emisa nu e de neglijat si le poate afecta fertilitatea.

Semnele iradierii excesive
• Unul dintre primele semne ale expunerii la un nivel ridicat de radiatii X este caderea inexplicabila a parului.

• Daca dupa o radiografie sau dupa o tomografie computerizata pacientul prezinta anumite depigmentari ale pielii sau iritatii ale ochilor, este posibil sa fi fost expus la un nivel ridicat de raze X.

• Iradierea excesiva mai poate cauza si atrofie si scleroza cutanata, conjunctivite sau cataracta.

sursa:sfatulmedicului.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cate radiografii putem face fara sa fim in pericol