Cate calorii se ascund în alimentele pe care le consumăm zilnic

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 4, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru calorii

Cafeaua, pufuleții, covrigii, cornurile, chipsurile, gogoșile și biscuiții sunt aproape nelipsite din alimentele pe care le consumăm zilnic, deși acestea sunt pline de calorii.

Durata medie a unui mic dejun pentru români este de numai 13 minute în timpul săptămânii şi 17 minute în weekend, arată o cercetare recentă. Asta în cazul celor care-și fac totuși timp să mănânce, acasă, dimineața. Din păcate, cei mai mulți dintre români preferă gustările care se pot servi din mers sau la birou, atât dimineața, cât și între mese.

Alimentele pe care le consumăm zilnic ajung și la 3.000 de calorii

Dacă adunăm caloriile pe care le conține o cană de cafea cu lapte și două pliculețe de zahăr, o pungă de pufuleți, un covrig cu ciocolată, o gogoașă simplă și un pachet cu biscuiți cu gust de cașcaval ajungem lejer la 2.000 de calorii, atât cât ar trebui să conțină în mod normal întreg meniul dintr-o zi al unui adult.

La serviciu, pe lângă alimentele pe care le consumăm zilnic, mai servim, deseori, la prânz și un sandwich și o supă cremă, ori un meniu clasic care conține o ciorbă, șnitel cu cartofi prăjiți (cea mai la îndemână alegere atunci când vine vorba de mâncare caldă) și clătite. Iată cum sărim de 3.000-3.500 de calorii, în fiecare zi. În aceste condiții, nu ar trebui să ne mai mire faptul că din ce în ce mai mulți români sunt supra-ponderali. 

Iată o listă cu principalele alimente pe care le consumăm zilnic și numărul caloriilor pe care acestea îl conțin.

O ceașca de cafea fără zahăr are destul de puține calorii, maximum 10.  Depinde de cantitate și de modul de preparare. Din păcate, cafeaua preferată a românilor este cea cu lapte și zahăr. Aceasta conține minimum 180 de calorii și poate ajunge până la 330-400 de calorii dacă mai conține și frișcă sau alte arome.

Pufuleții au în jur de 700 de calorii pe 100 de grame. Specialiștii descriu pufuleții ca fiind un produs expandat obținut din făină de porumb și adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată și o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs. Profilul nutrițional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide.

De asemenea, un covrig simplu, de 100 gr, are 320 de calorii, cu 71 gr de carbohidrați și 11 gr de proteine. Dacă mai adaugi și alte ingrediente aromate, numărul de calorii va crește substanțial. De exemplu, un covrig cu cașcaval are 350 calorii, 36 gr carbohidrați, 2 gr fibre, 1 gr zaharuri, 12 gr proteine; în timp ce un covrig cu glazură de ciocolată ajunge să conțină 530 calorii, 80 gr carbohidrați, 4 gr fibre, 44 gr zaharuri, 8 gr proteine;

Un croissant simplu are 300 de calorii, în timp ce unul cu ciocolată ajunge la 408 calorii. Ciocolata cu lapte are și ea 535 de calorii pe suta de grame, eugenia cu cremă de cacao are 438 de calorii, în timp ce eugenia cu vanilie are doar 357 de calorii. O gogoașă simplă are 426 de calorii, iar nelipsiții biscuiți au 468 de calorii.

sursa: click.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: calorii  alimente  consum zilnic  stiri din sanatate