Cat peste ar trebui sa mancam ca sa prevenim bolile cardiovasculare

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 1, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru peste

Din cele aproximativ 12.000 de specii de pesti cunoscute, cea mai mare parte sunt comestibili. Pestele contine proteine valoroase din punct de vedere biologic si grasimi in proportie variabila – intre 0,5 si 15%.

Spre deosebire de carne, lipidele din peste sunt bogate in acizi grasi polinesaturati – acizi omega-3, in timp ce continutul de colesterol este redus, potrivit Ghidului de nutritie umana, coordonat de prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice, potrivit adevarul.ro. In ficatul pestelui alb se acumuleaza uleiuri care reprezinta o sursa importanta de vitamina D si de acizi grasi polinesaturati.

Pestele gras are un procent crescut de lipide – peste 10% - si este reprezentat de macrou, ton si anghila. Potrivit sursei mai sus citate, pestele reprezinta o sursa pentru vitaminele B 6, b 12, riboflavina si acid folic, dar si de minerale precum iodul, seleniul si fluorul. Desi carnea de peste este saraca in calciu, o cantitate mare din acest mineral se gaseste in oasele moi, care se mananca odata cu carnea, cum este cazul la sardine. 

Continutul de sodiu este de obicei scazut, dar el poate creste odata cu procesarea pestelui. Prin compozitia sa, precum si prin continutul de acizi grasi omega-3, consumul de peste contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. Astfel, se recomanda consumul de peste sau alte produse de pescarie in cantitate de 200 de grame pe saptamana.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat peste ar trebui sa mancam ca sa prevenim bolile cardiovasculare