Cat de sigur e ca vitamina D si calciul garanteaza protectia impotriva fracturilor?

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vitamina d oase

Una dintre cele mai controversate chestiuni in materie de alimentatie din ultimii zece ani este intrebarea daca adultii care se apropie de varsta a treia ar trebui sa ia suplimente de vitamina D si calciu. Populatia globului imbatraneste, iar fracturile devin tot mai mult o problema de sanatate publica, avand consecinte sociale si economice considerabile. Tocmai de aceea cercetatorii incearca sa gaseasca un raspuns la studiile contradictorii despre relatia dintre administrarea de suplimente si riscul de fractura.  

Un studiu aparut recent in publicatia de specialitate JAMA arunca o lumina noua asupra acestui subiect analizand 33 de studii clinice luate la intamplare, la care au luat parte peste 50.000 de adulti cu varsta trecuta de 50 de ani. Toate aceste studii presupuneau compararea calciului, vitaminei D sau a ambelor cu un placebo sau cu lipsa oricarui tratament. Analiza, facuta de medicul chinez Jia-Guo Zhao de la Spitalul Tianjin, s-a concentrat pe acei adulti care traiau in comunitati obisnuite, nu in aziluri, spitale sau alte facilitati, relateaza The Washington Post.

Concluzia a reiesit foarte clar: suplimentele de vitamina D si calciu nu par sa fie o garantie pentru a preveni fracturile de membre ori solduri, indiferent de doza, genul pacientului, istoria fracturilor sau cantitatea de calciu pe care si-o ia din dieta.

De altfel, americanii au pus la indoiala aceasta practica inca din 2013, cand o autoritate in domeniu a transmis o recomandare in acest sens. Mai exact, americanii ajunsesera la concluzia ca sunt „insuficiente” dovezile privind beneficiile suplimentelor la acei adulti care nu sufera de osteoporoza sau nu au deficienta de vitamina D. Cu alte cuvinte, medicilor li se recomanda precautie in a prescrie la pacienti sanatosi suplimente de calciu si vitamina D ca masura de preventie.

In fapt, vitamina D nu este o vitamina, ci un hormon care este produs ca reactie la expunerea la soare si pare sa aiba roluri multiple in corp in ceea ce priveste sanatatea oaselor, cancerul, bolile de inima, diabetul, functia imuna si sanatatea reproductiva. 

Noul studiu nu analizeaza beneficiile sau riscurile pe care le implica suplimentele de vitamina D in alte boli decat osteoporoza, dar studii anterioare au aratat ca ar putea diminua riscul de diabet si anumite forme de cancer. Totusi, in aprilie 2017, un studiu publicat in JAMA Cardiology ajungea la concluzia ca doze mari de vitamina D luate lunar nu par sa ajute prea mult la bolile cardiovasculare.

in Romania, medicii atrag de multe ori atentia ca excesul de vitamina D poate fi nociv. Toate doamnele ajunse la menopauza sunt sfatuite adesea sa ia cantitati de calciu si vitamina D, numai ca risca sa aiba probleme cu osteofitele, adica acele „ciocuri” care apar pe coloana vertebrala si care dau dureri suparatoare. Asadar, aceasta vitamina trebuie luata numai la recomandarea medicului. Iar medicul trebuie neaparat sa faca analizele necesare care sa demonstreze necesitatea respectivei vitamine. in caz contrar, efectul poate fi daunator.

sursa: digi24.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de sigur e ca vitamina d si calciul garanteaza protectia impotriva fracturilor?