Cat de periculosi sunt bolnavii de schizofrenie

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bolnavii de schizofrenie

Daca ai ghinionul sa fii diagnosticat cu schizofrenie, in Romania, te confrunti si cu discriminare si stigmatizare din partea societatii. Putine sunt persoanele cu astfel de probleme care isi gasesc resursele sa lupte nu doar cu afectiunea, ci si cu prejudecatile oamenilor.

Una din trei persoane este afectata in prezent de o boala mintala, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Si mai trist este ca acesti oameni sunt discriminati si stigmatizati. Romania ocupa locul 29 din 30 in privinta integrarii oamenilor cu probleme de sanatate mintala. Cat despre discriminare, persoanele cu dizabilitati psihice sunt pe locul trei, dupa cei infectati cu HIV-SIDA si cei care consuma droguri.

„Schizofrenia este una dintre cele mai dizabilitante boli psihice. Este o boala unde pacientul pierde contactul cu realitatea. Pacientii aud lucruri care nu sunt, vad lucruri care nu sunt in acel moment, au impresia ca sunt urmariti, au impresia ca au diferite puteri, neobisnuite”, explica dr. Mihai Bran, medic psihiatru.

„Este mitul conform caruia pacientii cu schizofrenie sunt periculosi, sunt agresivi, sunt violenti. Este total gresit. Agresivitatea in randul pacientilor cu schizofrenie nu este cu nimic mai mare decat in restul afectiunilor psihice sau decat in restul populatiei”, subliniaza dr. Mihai Bran.

80% dintre pacientii cu schizofrenie nu au un loc de munca

Tocmai acest mit face ca multe firme sa nu angajeze persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune. Studiile spun chiar ca peste 80% dintre pacientii cu boli mintale nu au un loc de munca. „Sunt pacienti aratati cu degetul. Sunt pacienti care sunt foarte greu integrati in societate. Tocmai datorita acestei stigme angajatorii refuza sa lucreze cu astfel de pacienti, chiar daca ei sunt functionali”, arata dr. Mihai Bran.

Lupta cu schizofrenie – prin arta

In Romania nu exista o monitorizare clara a bolnavilor cu afectiuni mintale si nici un program pentru recuperarea lor. Pacientii isi petrec sute de zile in spitalele de psihiatrie, comparativ cu alte tari, unde sunt centre de zi special create pentru aceste boli.

„Decat sa-l internam intr-un spital de psihiatrie si sa-l tinem cu lunile, cu anii, mai bine il internam in episodul acut ulterior, incercand sa-l tratam in ambulatoriu. Scade si costul ingrijirii medicale pe care sistemul trebuie sa-l suporte pentru un astfel de pacient”, este de parere dr. Mihai Bran.

Factori de risc ai schizofreniei si ai altor afectiuni mintale

Astfel, cu sprijinul familiei, terapie psihologica si medicamentoasa, pacientii cu schiofrenie pot fi reintegrati in societate. „Exista tratamente care se pot administra injectabil o data pe luna si mai nou o data la trei luni”, arata dr. Mihai Bran.

Bolile mintale nu trebuie sa fie un impediment in calea normalitatii si chiar a excelentei intr-un domeniu. Matematicianul John Nash a castigat in anul 1994 premiul Nobel pentru economie, iar lupta sa cu schizofrenie a inspirat filmul „A Beautiful Mind”.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de periculosi sunt bolnavii de schizofrenie