Cat de periculos este sa fumezi dimineata la trezire

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, March 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Fumatul este, de obicei, vazut ca o slabiciune relativ inofensiva si tratat cu ingaduinta. In realitate, fumatul este o boala cronica, dependenta de nicotina. Cu cat mai multe tigari fumam intr-o zi, cu atat creste si riscul imbolnavirii. Insa, in ce masura este important momentul in care fumam prima tigara? Riscul la care ne supunem organismul este la fel de mare daca fumam prima tigara de cum ne-am trezit sau dupa un numar de ore? Un studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina Penn State din Marea Britanie, pe un esantion reprezentativ de 4.776 de persoane fumatoare, bolnave de cancer pulmonar si de 2.835 de persoane fumatoare, cu plamani aparent sanatosi, si publicat in revista “Cancer”, arata ca pacientii care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79% mai predispusi sa dezvolte cancer pulmonar decat cei care amana fumarea primei tigari cel putin cu 1 ora de la momentul trezirii. 

Explicatia: Persoanele nerabdatoare sa fumeze prima tigara in prima jumatate de ora de la trezire, inhaleaza o cantitate mare de nicotina pentru a-si satisface nevoia de drog (dat fiind ca in timpul somnului se sisteaza aportul de drog) si, o data cu aceasta, inhaleaza si mai mult gudron – responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun. Totodata, studiul arata ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de dupa trezire influenteaza modul in care persoana va fuma si restul tigarilor in acea zi. Astfel ca persoana va fuma in acea zi cu aceeasi intensitate pentru a inhala o cantitate mare de nicotina de care are nevoie si, indirect, substantele toxice, cancerigene.

Un alt studiu publicat in revista “Cancer”, realizat, de aceasta data pe un esantion de 1.850 fumatori sanatosi si pe 1.055 fumatori bolnavi de cancer la cap si la gat, a demonstrat ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de la trezire creste riscul de imbolnavire de cancer la nivelul capului si al gatului cu 59%. “Nevoia imperioasa de a aprinde o tigara este manifestarea unei boli: dependenta de nicotina. Iar cand aceasta nevoie este mai acuta, inca de la primele ore ale diminetii, este un semn clar al intensitatii dependentei. Clasificarea internationala a bolilor realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) plaseaza nicotina in randul substantelor care creeaza dependenta, adica este un drog. Prin urmare, dependenta de nicotina care apare ca urmare a consumului de tutun este o tulburare mentala si comportamentala.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Prof. Karl Fagerstrom din Suedia a propus in urma cu mai mult de 15 ani testul care ii poarta numele si care astazi este acceptat la nivel international ca instrument de evaluare obiectiva a dependentei nicotinice (Anexa 1). Timpul in care se instaleaza dependenta de nicotina depinde de cantitatea de tigari fumata, de varsta de debut, de sex (la femei se instaleaza mai greu dar si renuntarea este mai dificila) dar si de anumiti factori genetici – persoanele care au un defect la nivelul genei ce codifica citocromul P450, o proteina ce participa la degradarea nicotinei, fumeaza mai putin si renunta mai usor.

Este important sa nu ne amagim cu ideea ca suntem ”doar” fumatori ocazionali. Pe langa faptul ca riscam ca, in timp, sa devenim dependenti de nicotina, nu trebuie sa fiti un fumator impatimit pentru a fi expus riscurilor de imbolnavire. Studii recente au demonstrat faptul ca atat la femeile fumatoare cat si la barbati, consumarea a 1 – 4 tigari pe zi este asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces in urma bolilor de inima, iar femeile sunt in mod special predispuse spre cancerul pulmonar si spre boli de inima. “De la o atitudine aparent sociala la boala e doar un pas. Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante care activeaza ”circuitul recompensei” - o retea de neuroni responsabila de producerea starii de satisfactie, a placerii cand faci un anume lucru sau ingerezi, inhalezi o anume substanta. In timp, asocierea tigarii cu anumite momente ale zilei, contexte si stari determina fumatorul sa reactioneze precum in experimentul lui Pavlov: apare stimulul, apare anticiparea recompensei si imediat actiunea pentru obtinerea acesteia – aprinderea tigarii", a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat. "De aici si necesitatea compulsiva de a intra in posesia tutunului – obiectul care te face sa te simti mai bine sau care iti inlatura un disconfort. Persoana dependenta de nicotina resimte aceasta nevoie cu cea mai mare intensitate dimineata, dupa abstinenta din timpul noptii. Un semnal care nu este urmat de recompensa declanseaza frustrare. Semnalul poate fi insa atat extern (ocaziile care ”nu merg” fara o tigara) cat si intern (scaderea concentratiei sanguine a nicotinei sub nivelul care mentine activ circuitul recompensei).”, adauga specialistul.

Dependenta de tutun este o boala cronica. Si, ca orice boala, benficiaza de un tratament medicamentos si de ingrijire din partea medicului. In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala - dependenta de nicotina. In ciuda faptului ca, la nivel mondial peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului , dependenta de nicotina este o boala cronica ce poate fi prevenita sau tratata cu ajutor medical de specialitate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de periculos este sa fumezi dimineata la trezire