Cat de periculoase sunt tigarile electronice pentru sanatatea ta?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Dincolo de cei care vor astfel sa renunte la fumat, sunt si oameni care incearca direct tigari electronice, fara sa fie fumatori, doar pentru ca este un obicei in trend. Iar printre acestia se numara multi adolescenti, potrivit unui raport efectuat in Statele Unite. In aceasta tara, Agentia pentru Reglementarea Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a transmis un avertisment asupra faptului ca o generatie intreaga de tineri devine dependenta de nicotina din cauza tigarilor electronice si ale celor de tip vipe. 

Ce sunt tigarile electronice? Tigarile electronice sunt mici aparate care functioneaza pe baza de baterii si care incalzesc un lichid ce contine de obicei nicotina, producand astfel vapori asemanatori fumului de tigara. Chiar daca unele tigari electronice arata precum tigarile clasice, fumatul acestora este diferit de fumatul traditional. Tigarile electronice incalzesc lichidul special, dar nu ard si nu produc fum. Aceasta distinctie este una importanta, pentru ca cei care le folosesc nu sunt expusi gudronului, gazelor oxidante, monoxidului de carbon si altor toxine care se gasesc de obicei in fumul tigarilor conventionale.

Sunt tigarile electronice mai sanatoase decat fumatul clasic? Specialistii sunt de parere ca aceasta varianta nu este neaparat mai sanatoasa. "Cele mai multe tigari electronice contine substante chimice cu efect toxic, precum propilen glicol sau glicerol", declara medicul internist si alergolog Tanya Elliott pentru womenshealthmag.com. La temperaturi ridicate, aceste substante se transforma in oxid de propilena, o substanta suspectata ca ar putea produce cancer in cazul oamenilor.

In cadrul unui studiu realizat in 2018, cercetatorii au analizat datele a doua sondaje nationale efectuate in SUA, in care au fost incluse 70.000 de persoane, in perioada 2014 - 2016. Acestia au descoperit ca folosirea zilnica a tigarii electronice dubleaza riscul unei persoane de a suferi un atac de cord. Efectele pe termen lung ale tigarilor electronice nu sunt cunoscute pentru ca aceste aparate sunt relativ recente si nu sunt suficiente date pentru a fi studiate pe termen lung.

Tigarile electronice afecteaza inima. In afara substantelor periculoase pe care le contine, lichidul folosit pentru tigarile electronice contine de obicei si nicotina. Nicotina da dependenta si este considerata ca fiind nociva pentru sanatate. Printre efectele sale nocive se numara scaderea fertilitatii, aparitia bolilor cardiovasculare si scaderea imunitatii. De asemenea, medicii avertizeaza ca folosirea tigarilor electronice este o practica relativ noua, ceea ce inseamna sa efectele negative asupra sanatatii se pot manifesta dupa multi ani. 

Te ajuta tigarile electronice sa renunti la fumat? Unul dintre "beneficiile" pentru care sunt promovate tigarile electronice este acela ca ii ajuta pe oameni sa renunte la fumat. Dar este dificil de spus daca este cea mai buna metoda de a scapa de acest viciu. Potrivit specialistilor citati de womenshealthmag.com, nu exista studii care sa sustina faptul ca tigarile electronice sunt eficiente pentru a scapa de fumat. "Pentru unii oameni functioneaza, dar cei multi ajung sa fie utilizatori duali, care folosesc atat tigarile electronice, cat si tigarile obisnuite", declara medicul, potrivit eva.ro.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de periculoase sunt tigarile electronice pentru sanatatea ta?