Cat de periculoase sunt, de fapt, citricele din comert si cum eliminam pericolul

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru citrice

Majoritatea citricelor au coaja acoperita de un pesticid care poate produce leziuni ale ficatului sau ale rinichiului, daca inainte de consum acestea nu sunt bine spalate si sterse, avertizeaza specialistii. Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca folosirea pesticidului este permisa prin intermediul unui regulament european.

Desi in cazul citricelor periculoase oprite de ANPC, vina a fost pusa pe seama prezentei Imazililului, o substanta care ar fi periculoasa pentru organismul uman, medicii afirma ca, atunci cand vine vorba de citrice, el e utilizat nu ca aditiv alimentar ci ca agent fitosanitar. „Imazilolul nu este interzis in agricultura Uniunii Europene, e interzisa folosirea lui ca aditiv alimentar nu ca si substanta fitosanitara sau pesticid. Deci, atunci cand dai cu el pe coaja citricelor nu e folosit ca aditiv alimentar ci ca agent fitosanitar”, a declarat medicul Corina Zugravu, specialist in alimentatie publica.   

La randul lor, oficialii ANSVSA spun ca Imazilolul este autorizat in 24 de state membre si ca folosirea lui ca si pesticid este permisa prin intermediul unui regulament european, valabil din 2005, limita admisa pentru citrice fiind de 5 miligrame per kilogram. Mai mult, autoritatea a aratat ca substanta este una din cele 180 monitorizate cu atentie de inspectori sanitar veterinari si ca, pana acum, nu s-ar fi inregistrat depasiri ale nivelului maxim admis pentru ea in citrice.   

Acelasi lucru il sustine si profesorul Constantin Ionescu Tirgoviste, diabetolog. Medicul sustine ca, inainte de consum, coaja citricelor trebuie spalata chiar cu bicarbonat sau cu un detergent. „Nu doar ca substanta respectiva patrunde prin coaja, dar ramane pe mana consumatorului care nu le spala. De regula le decojeste si le mananca cu aceeasi mana cu care a manipulat coaja. Riscul e foarte mare, rinichiul si ficatul pot fi afectate, se pot produce leziuni la nivelul acestor doua organe. Trebuie verificate in mod constant loturile care vin cu asemenea produse, iar producatorii, daca stiu ca sunt controlati, nu vor mai folosi astfel de substante nocive pentru consumator”, a conchis profesorul Ionescu-Tirgoviste. 

Potrivit medicului Corina Zugravu, pe eticheta citricelor se mentioneaza daca ele sunt tratate cu diverse substante chimice. „Asa au si descoperit problemele la citricele retrase de la vanzare. Daca sunt substante, indiferent ca au o denumire mai complicata sau mai simpla, mentionate pe eticheta, inseamna ca acel produs a fost unul tratat. Denumirile nu se vor regasi sub forma de E-uri, pentru ca ele nu sunt aditivi alimentari”, a explicat medicul, adaugand ca este foarte important sa verificam, pe eticheta, tara de provenienta a citricelor. „Cu cat este mai aproape de Romania sau provine din spatiul european, cu atat mai bine”, a conchis Zugravu.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de periculoase sunt  de fapt  citricele din comert si cum eliminam pericolul