Cat de periculoasa este cafeaua daca o bei cu lapte?

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cafea cu lapte

Ca sa fii sigura ca beneficiezi de toate efectele cafelei, exista un singur mod in care trebuie sa o consumi. Chiar daca multa lume prefera sa o consumi cu lapte, aceasta modalitate nu este una care dauneaza sanatatii, insa studiile arata ca nu beneficiezi de toti antioxidantii din cafea. 

Se pare ca prin obiceiul de a adauga laptele la cafea se reduce semnificativ un antioxidant numit acidul clorogenic. Astfel ca daca bei cafeaua cu lapte nu iti dauneaza sanatatii, doar ca vei avea un aport mai mic de antioxidanti care se regasesc de regula in cafeaua neagra, arata un studiu citat de site-ul nutritionmyths.com

Daca vrei sa bei o cafea care iti protejeaza sanatatea, o cafea bio, firma Life Care are solutia pe care o cauti - o cafea bio de calitate.

Singurele studii care avertizeaza cu privire la consumul de cafea cu lapte ca ar fi unul daunator se refera de fapt la faptul ca laptele reduce absorbtia acidului clorogenic care se regaseste in cafea.

Ce este acidul clorogenic?

Cafeaua are un continut ridicat de polifenoli, adica niste antioxidanti puternici care aduc o multime de beneficii pentru sanatatea noastra. Unul dintre acesti antioxidanti despre care vorbim este tocmai acidul clorogenic (CGA) care are proprietati antiinflamatorii, antibacteriene, dar s-a descoperit si ca reduce riscul de boli cardiovasculare, de diabet zaharat de tip 2, de cancer la colon, de Alzheimer si regleaza hipertensiunea arteriala.

Potrivit cercetarilor, se pare ca acidul clorogenic se regaseste din abundenta in boabele de cafea verde. 

Cum afecteaza combinatia de lapte cu cafea nivelul acidului clorogenic?

Chiar daca studiile realizate pana in prezent au scos la iveala rezultate contradictorii, se pare ca atunci cand bei cafeaua cu lapte se reduce cu 23% absorbtia acidului clorogenic.

Insa, acest lucru s-ar putea sa nu fie foarte relevant, deoarece numai princ procesul de prajire a boabelor de cafea se reduce cu pana la 70-94% cantitatea de acid clorogenic. Astfel ca, daca vrei ca acidul clorogenic sa se regaseasca in cafeaua ta este de preferat sa consumi cafeaua verde. 

In cazul in care consumi multa cafea pe zi (in jur de 6 cesti), cantitatea de acid clorogenic va fi suficient de ridicata, insa nu aici este adevarata problema. Aceasta cantitate de cafea poate sa fie prea mare, astfel ca ar trebuie sa te ingrijorezi cu ai ajuns sa consumi zilnic prea multa cafea si prea mult lapte. Ambele pot sa aiba un impact nefavorabil asupra sanatatii, atunci cand sunt consumate in cantitati mari si cu o frecventa zilnica.

Astfel ca trebuie sa controlezi putin cantitatea de lapte folosita si de asemenea, daca vrei sa slabesti, este de preferat sa optezi pentru laptele degresat sau pentru sortimentele de lapte vegetal. 

Statisticile arata ca un consumator inrait de cafea va beneficia de100-200 de miligrame de acid clorogenic pe zi, in vreme ce unul cumpatat ca beneficia de 100 de miligrame din acest antioxidant. 

De exemplu, o cafea Arabica verde va avea 4,6 grame de acid clorogenic la 100 de grame de boabe verzi. Cantitatea scade mult la o cafea Arabica prajita mediu pe care o folosim de obicei la aparatele cu filtru si care are 1,7 grame de acid clorogenic la 100 de grame de cafea. 

Si mai mult, atunci cand vorbim despre cafeaua prajita mai tare, cea care este folosita pestru espresso, atunci cantitatea de acid clorogenic ajunge la 0,3 grame la 100 de grame de cafea.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cafea  lapte