Cat de necesara este sarea iodata pentru bolnavii de tiroida? Ce spun medicii endocrinologi

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sare iodata

Oportunitatea consumului de sare iodata pentru bolnavii de tiroida continua sa ramana subiect de discutii, in ciuda asigurarilor date de medicii endocrinologi, potrivit carora putine sunt cazurile in care bolnavii cu afectiuni tiroidiene ar trebui sa fie atenti la aportul de iod pe care il introduc in organism.

La un eveniment dedicat popularizarii bolilor endocrinologice, prof. dr. Catalina Poiana, medic primar endocrinolog, presedinta Societatii Romane de Endrocrinologie si a Colegiului Medicilor Bucuresti, a explicat de ce este important ca sarea sa fie iodata si ce legatura exista intre aceasta si tiroiditele autoimune. „Sarea iodata nu este doar benefica, este necesara. Povestea sarii iodate a suscitat de-a lungul timpului o gramada de intrebari. Am fost acuzati ca iodand sarea, obligam pacientii sa introduca ceva ce nu-si doresc in organismul lor“, a punctat dr. Poiana, potrivit adevarul.ro. Aceasta a mai spus ca, avand in vedere zona geografica in care ne aflam, profilaxia iodata este un element necesar. „Au fost ani de zile in care comertul cu sare a fost monopol de stat si a fost perioada in care s-a putut rezolva foarte bine aceasta profilaxie. Cretinismul endemic a fost eradicat, ori va dati seama si numai cand vezi pozele in carti poti sa-ti dai seama ce a insemnat pentru sistemul social si pentru sistemul de sanatate asa ceva“.

Practic, a adaugat sefa breslei endocrinologilor, acum lucrurile sunt mult controlate si raman perioade de varsta tipice unde profilaxia trebuie in continuare mentinuta, in special la copil, in special la femeia gravida si la femeia care alapteaza. „In tiroida autoimuna se poate recunoaste un procent al cresterii incidentei in profilaxia iodata, se stie clar acest lucru in literatura. E un lucru stiut, un lucru acceptat si care se intampla peste tot. Dar, in permanenta in momentul in care intervenim cu ceva trebuie sa punem in balanta beneficiile si riscurile. Nimic pe lumea asta nu e lipsit de riscuri. Insa, in momentul in care punem intr-o balanta binele si raul, atata vreme cat interventia noastra este de departe in favoarea binelui, acest lucru trebuie facut. Si niciodata nu trebuie ascunse riscurile sub pres. Asta am spus-o si la vaccinari si peste tot“, a argumentat universitarul. „In momentul in care ii spui pacientului din fata ta care pot fi reactiile adverse, care sunt riscurile pe care le poate avea terapia, dar in acelasi timp, si riscurile pe care le poate avea daca nu face acest tratament si daca pacientul constientizeaza aceste lucruri fara doar si poate decizia va fi mult mai usoara“.

La randul ei, Rozalina Lepadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APPA- a spus ca: „Sarea iodata e un rau necesar. Ni-l asumam. Decat anumite boli grave care nu pot fi tratate, manageriate, mai bine situatii care pot fi tinute sub control“. Conf. univ. Diana Loreta Paun, medic primar endocrinolog, a adaugat ca iodarea universala a sarii care s-a instituit ca politica publica la inceputul anilor 1950 este cel mai bun exemplu de decizie in domeniul sanitar care s-a luat pe baza colectarii unor date epidemiologice din teritoriu. 

„Pentru ca, la acea data, cretinismul endemic – mai bine zis patologia prin deficit de iod – de la gusa endemica si pana la cretinismul endemic – a reprezentat o problema de sanatate publica in Romania. S-a luat astfel decizia unei atitudini preventive, adica iodarea sarii, care si-a dovedit eficienta in ani. Si poate fi folosit ca model de politica publica in zona sanatatii in zona preventiei care duce in timp la disparitia unei patologii. Noi nu mai avem in acest moment in Romania cazuri de cretinism endemic si nici acele gusi endemice, cazuri impresionante in care oamenii isi carau gusa dupa umar“, a reamintit conf. univ Diana Loreta Paun.

Nu cred ca trebuie sa dovedim noi astazi daca iodarea sarii a fost sau nu o decizie buna, atata timp cat cifrele vorbesc. Si cifrele ne spun ca Romania nu mai este in acest moment o tara cu cretinism endemic, a adaugat aceasta. „Pacientii cu tiroidita pot manca sare iodata la liber. Nu exista contraindicatii in acest sens. Problema de aport de iod se pune la alte patologii. Ma refer aici la hipertiroidie – pentru ca iodul activeaza productia de hormoni tiroidieni - si ma refer la pacientii netratati pentru ca cei tratati au o viata normala si la pacientii cu cancer tiroidian care primesc iod radioactiv si care nu trebuie sa aiba nicio sursa exogena de iod. Si in aceasta categorie nu intra doar sarea iodata ci si toate alimentele care contin iod, de la fructe de mare la peste. Cred ca aceste intrebari pacientii ar trebui sa le puna medicilor endocrinologi“, a conchis conf.univ Diana Loreta Paun, potrivit sursei citate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de necesara este sarea iodata pentru bolnavii de tiroida? ce spun medicii endocrinologi