Cat de mari ar trebui sa fie portiile de mancare pe care le consumam

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, May 11, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru portie de mancare

Cand ne este foame, avem tendinta sa ne punem in farfurie mai mult decat avem nevoie pentru a ne satura. Desi nu ne place sa recunoastem, o portie in plus de cartofi prajiti sau mai multa ciocolata pot avea un cuvant greu de spus in privinta siluetei, dar si a sanatatii noastre.

Obezitatea este o problema reala in zilele noastre, afectand peste 20 la suta dintre romanii cu varsta peste 18 ani, conform studiului epidemiologic „Obezitatea in Romania (ORO) Prevalenta obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii in populatia adulta din Romania”, lansat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii anul trecut.   

Obezitatea in Romania este mai frecventa la barbati afectand 23 la suta dintre acestia, fata de 20,3 la suta dintre femei, si la persoanele mai inaintate in varsta, iar regiunea unde este cel mai des intalnita e Moldova, cu o pondere de 23,8 la suta, fata de media nationala de 21,3 la suta. 

Motivul pentru cresterea din ultimele decenii ale ratei obezitatii din mai multe tari europene, printre care Romania, dar si Marea Britanie, unde doua treimi din locuitori sunt supraponderali, este faptul ca portiile de mancare pe care le consumam s-au marit.    

De fapt, potrivit publicatiei britanice „Daily Mail”, acestea sunt de patru ori mai mari decat cele consumate in anii ’50. British Heart Foundation a realizat un infografic care ilustreaza, prin comparatii, cat de mari ar trebui sa fie portiile pe care le consumam, in functie de alimente.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de mari ar trebui sa fie portiile de mancare pe care le consumam