Cat de importante sunt analizele "optionale" in sarcina

Posted by Alin Marinescu on Sunday, December 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru femeie gravida

Esti pe punctul de a face pasul cel mare...si nu ma refer zici la maritis, ci la unul si mai important, acela de mama. Ai emotii si este de inteles. Sau esti abia insarcinata si drumul catre o sarcina usoara iti da batai de cap. Sunt sigura ca ginecologul tau te indruma in acest parcurs destul de lung si iti prescrie cele mai utile metode pentru ca sarcina ta sa decurga cat mai bine cu putinta. Ceea ce vreau sa abordez in acest articol nu sunt analizele de la A-Z ale gravidelor, ci analizele care sunt considerate optionale intr-o sarcina. Afla cat de esentiale sunt acestea pentru sanatatea ta si a copilului...si nu vor mai fi optionale!

Pana a ajunge sa iti tii bebelusul in brate, trebuie sa treci printr-un parcurs destul de lung si de „asiduu”. Nu este usor sa tii pasul cu zecile de analize pe care trebuie sa le respecti intocmai si cu alte zeci de controale care-ti invadeaza toata perioada sarcinii. Dar tu stii ca aceste demersuri sunt create pentru ca tu si viitorul tau bebelus sa fiti sanatosi si ca toata sarcina ta sa decurga „ca la carte”, tu nefiind nevoita decat sa te preocupi de pregatirea momentului cel mare si de emotia unei trairi minunate si inexplicabile in cuvinte.

Din momentul in care ti se confirma sarcina, ginecologul devine „prietenul” tau! Il vei vizita de mai multe ori decat ai crede si veti face impreuna totul ca bebelusul tau sa fie cel mai sanatos copil cu putinta! Sarcina fiind impartita in trei trimestre, exista analize specifice fiecarei perioade in parte, insa, si aici ajungem la subiectul articolului nostru, unele dintre ele sunt considerate optionale si raman la latitudinea pacientei. Unele dintre femei le iau in considerare, altele insa prefera sa renunte la ele, considerand ca nefiind obligatorii, nu sunt vitale pentru bunul demers al sarcinii si pentru sanatatea lor. Si pornind de la aceste considerente a luat nastere si urmatoarele cazuri:

Din discutiile diverse de pe forum-urile romanesti, am sesizat povesti interesante legate de neplacerile cauzate de omiterea asa numitelor investigatii medicale optionale pentru gravide: o femeie de 34 de ani din Iasi a intampinat probleme extrem de grave ale dintilor in urma sarcinii: „am nascut acum 6 luni, iar dupa nastere problemele cu dentitia au fost din ce in ce mai grave; nu aveam dantura perfecta, dar dintii au inceput sa se ingalbeneasca foarte tare, gingiile ma dureau ingrozitor – a trebuit sa ajung de urgenta la stomatologie si aici mi s-au confirmat temerile – paradontoza agravata de hormonii din perioada sarcinii – insa cel mai tare ma doare ca nimeni nu mi-a spus sa acord o atentie deosebita dintilor in timpul sarcinii, a fost un amanunt scos din contextul acestei perioade; daca nu am avut probleme am considerat ca nu este obligatoriu”. De ce? Pentru ca este o analiza „optionala” la gravide.

O alta persoana din Timisoara marturisea pe un alt forum tragedia prin care trece: „nu am apelat la triplu test sau la amniocenteza si copilul meu s-a nascut cu malformatii congenitale, sufar ingrozitor si ma invinovatesc ca nu am facut aceste analize; este adevarat ca mi s-a vorbit despre ele ca optiune, dar bagand de seama ca nu intra in categoria analizelor obligatorii, am considerat ca sansa este foarte mica; sincera sa fiu, la cabinetul la care mergeam, aceste analize erau foarte scumpe si nu mi-am permis atunci; dar asta nu e o scuza si indemn toate femeile sa faca aceasta analiza obligatoriu, chiar daca e trecuta la lista de optionale”.

Urmatoarea „poveste” poti fi chiar tu! Ia in considerare si pune in balanta beneficiile si consecintele ulterioare deciziei tale de a nu face astfel de analize optionale si vezi ce valoare au pentru tine: se merita sa iti pierzi dintii, sa risti ca bebelusul tau sa se nasca cu malformatii congenitale grave, inclusiv cumplitul sindrom Down, toxoplasmoza si altele.

Iata cateva analize optionale pe care trebuie sa le faci obligatoriu!
Control stomatologic
Stomatologia nu este una dintre prioritatile tale atunci cand esti gravida; ai atatea analize de facut si atatea investigatii, incat numai gandul ca mai trebuie sa pui si controlul stomatologic pe lista ta de investigatii te deprima. De aceea, eviti cat poti de mult intalnirea cu medicul dentist. Dar ce te faci dupa ce nasti si problemele dentare se acutizeaza, sau daca nu existau apar acum dupa nastere, datorita hormonilor din timpul nasterii, care in cele mai multe cazuri, afecteaza dentitia. Dar nu este un control obligatoriu, ci este trecut la optionale, insa oare faptul ca poti sa iti pierzi dintii dupa ce nasti nu se incadreaza intr-o lista de prioritati? Nu ar trebui sa acordam maxima importanta si acestei parti a corpului?

Cam la ce sa te astepti daca neglijezi ingrijirea dentara in timpul sarcinii? Pai sunt cateva probleme, care netratate, pot conduce la pierderea danturii sau la metode de tratare invazive, dureroase si costisitoare, care ar putea fi evitate cu un simplu control periodic in timpul sarcinii: cea mai des intalnita problema este gingivita, care netratata se poate tranforma in boli periodentale (infectie severa), tumori care apar pe gingii, precum si afectarea fatului din cauza unor astfel de probleme (nastere prematura sau greutate mai mica decat cea normala).

Teste pentru depistarea Chlamydia, Mycoplasma, Toxoplasmoza
Acest tip de analize este cel mai putin luat in seama dintre toate analizele, cel putin acest lucru reiese din discutiile diverselor femei care au trecut prin astfel de probleme si experiente. Cel mai bun mod prin care va pot demonstra ca astfel de analize sunt esentiale in demersul vostru de a fi mama este relatarea unei femei care a trecut printr-un astfel de scenariu, avand in rol principal chiar toxoplasmoza. Se prezinta pe forum sub pseudonimul „Izabella”, iar topicul la care a aplicat se intituleaza in mod graitor „Toxoplasmoza, o analiza obligatorie sau nu?”: „In luna a 5 a de sarcina am facut testele pentru depistarea toxoplasmozei din proprie initiativa. Abia atunci am aflat ca ar fi posibil sa am aceasta boala avand in vedere ca am acasa un motan.Doctorita de familie mi-a facut o trimitere pentru efectuarea analizelor, trimitere pe care a specificat testarea pentru toxoplasma totala. Au iesit pozitve. Am crezut ca se naruie pamantul sub mine..... Medicul de la clinica unde am facut analizele mi-a spus ca trebuie sa imi fac un alt tip de analiza din care sa se poata vedea daca am boala in acest moment sau daca am facut-o in trecut si acum am imunitate la ea. Mi-a spus ca in urma analizelor solicitate de doctorita mea de familie nu se poate deduce decat ca sunt pozitiva. Am mers la femeie la cabinet si i-am explicat situatia si i-am cerut o trimitere noua. Nu mai tin minte exact schimbul de replici cert este ca am iesit de acolo plangand si cu certitudinea ca sunt bolnava si ca bebe al meu va avea si el de sufeit. M-a facut sa ma simt „troaca de porci” pentru ca nu m-am gandit mai repede sa imi fac analizele astea. De parca eu ar fi trebuit sa stiu ce fel de analize trebuie sa fac, nu ea sa imi spuna ce am de facut.” 
Toxoplasmoza este o boala cauzata de un protozor parazit numit Toxoplasma gondii si se poate transmite la fat prin intermediul mamei. Consecintele acestei situatii sunt dezastruoase pentru bebelus: infectia poate cauza avort, malformatii fetale si chiar decesul pruncului, sau, in cazul in care fatul supravietuieste, poate avea impact asupra calitatii vietii si dezvoltarii ulterioare a copilului

De la triplu test la amniocenteza
Triplul test este o analiza a sangelui matern, neinvaziva, si este incadrata in categoria testelor recomandate, si nu obligatorii pentru femei, si mai ales dupa varsta de 35 de ani, cand riscul nasterii unui fat cu malformatii congenitale grave: defecte de tub neural, sindrom Down, sindrom Eduards si alte anomalii congenitale. Trebuie sa stiti ca aceasta analiza se realizeaza in trimestrul 2 de sarcina si are o importanta reala in depistarea acestor probleme grave. 

Astfel, daca unei femei triplul test ii iese pozitiv, acest lucru nu inseamna ca bebelusul are vreo malformatie, ci ca riscul producerii sau instalarii unei astfel de maladii este mai mare decat la alte femei insarcinate, de aceea recomadarea ulterioara este amniocenteza, pentru o investigatie mai aprofundata a acestor cazuri.

Nu toate anomaliile sunt depistate cu ajutorul acestui test si nici nu este sigur 100%, ci doar in proportie de aproximativ 80%.. De ce? Pentru ca multe anomalii apar dupa ce acest test se realizeaza, iar majoritatea functiilor care nu sunt legate de sistemul nervos nu pot fi descoperite cu aceasta investigatie. Oricum, chiar si dupa ce rezultatul este descoperit, pozitiv sau negativ, femeilor dupa 35 de ani li se recomanda ulterior testului amniocenteza.

Amniocenteza
Spre deosebire de triplu test, care este o metoda care nu afecteaza in nici un fel nici mama, nici fatul, amniocenteza este o metoda invaziva de diagnosticare, existand riscul sa afecteze fatul. De aceea, aceasta metoda de diagnosticare este recomandata femeilor care prezinta un risc crescut pentru boli genetice, si ca urmare a realizarii unui triplu test. Metoda consta in extragerea de lichid amniotic, cu ajutorul caruia se pot determina eventualele malformatii congenitale. Spre deosebire de triplu test, amniocenteza este o metoda mult mai sigura, proportia descoperirii unor malformatii fiind de 98%.

In general, amniocenteza este recomandata femeilor de peste 35 ani si celor care au antecedente in familie de disfunctii neurologice, hepatita sau alte malformatii. In ultimul insa, predispozitia la astfel de probleme medicale si investigatiile au demonstrat ca aceasta analiza este recomandata si femeilor mai tinere, pentru o mai mare siguranta.

Cred ca dupa astfel de cazuri, foarte putine lucruri mai sunt de spus pentru a evidentia importanta unor teste aparent banale. Sunt lucruri reale si povesti de viata care au luat nastere uneori din nepasare, alteori din neputinta sau din nestiinta. Si atunci, oare nu e mai bine sa previi decat sa tratezi? Poate ca intr-adevar, costurile sunt mari si sunt in plus fata de tot ceea ce mai ai programat, eforturile sunt mari, dar copilul tau nu merita o viata sanatoasa! Sunt doar cateva analize, cu siguranta exista mai multe, dar consider ca scopul mi l-am atins cu acest articol: sa atrag atentia ca analize aparent banale sau considerate prea putin necesare in timpul sarcinii, pot deveni mai obligatorii decat altele!

Ai grija de tine si de copilul tau inca din pantece. Tie ti s-a intamplat sa traiesti experiente nu tocmai placute din cauza faptului ca nu ti s-a spus de unele analize sau pentru ca le-ai neglijat? Spune-ne mai multe pe forum.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de importante sunt analizele "optionale" in sarcina