Cat de eficienta este hipnoza in medicina

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru hipnoza in medicina

Desi neinteleasa de multi dintre noi, hipnoza este o stare naturala: "Hipnoza este 'natura neinteleasa' a comunicarii (Hall - Spiritul programarii neurolingvistice - 1994) si va puteti da seama de modul in care functioneaza aceasta in timp ce abordati o atitudine relaxata. Patrunderea in propria minte pentru (re)accesarea unor reprezentari interioare: imagini, ganduri, sunete, mirosuri, gusturi, actiuni, senzatii, descriu experienta pe care noi o definim 'transa'. Cu totii am trait si traim o astfel de stare atunci cand patrundem in interiorul fiintei noastre si suntem absorbiti de anumite evenimente, concentrand atentia asupra lor in timp ce interesul nostru pentru ceea ce se intampla in exterior, scade. In permanenta facem acest lucru si asa ne explicam cum intelegem ceea ce ne spun ceilalti in vreme ce noi sunt preocupati de cu totul altceva… Transa face ca totul sa fie mai usor, cu toate ca nu exista nicio deprindere sau abilitate de care sa fiti capabil in transa si de care sa nu fiti apt si in stare de veghe", ne spune psihologul Aurelia Moraru. 

Deci iata ca printr-o explicatie simpla am aflat ca hipnoza nu inseamna numai acea spirala colorata in alb si negru si ca este mult mai aproape de noi decat am fi crezut din reportajele pe care le mai vedem din cand in cand la televizor sau din filme.

Medicina si hipnoza

Ai fi tentata sa nasti sub hipnoza? Ti se poate parea ciudat, dar acest lucru se intampla si in Romania. In martie 2006 psihologul Camelia Alina Stavarache a realizat prima nastere sub hipnoza din tara noastra. Era ceva nou pentru noi, dar nu si pentru ceilalti europeni. Nasterea sub hipnoza nu are nici un fel de efecte negative, nici asupra copilului, nici asupra mamei, dar nu este indicata persoanelor cu epilepsie, somnambulice sau care sufera de diferite boli psihice.

Hipnoterapia reprezinta folosirea hipnozei ca si terapie pentru diferite afectiuni organice, eliminarea tensiunilor si stresului din viata unui pacient. Este un fel de medicina alternativa fara medicamente, care nu doare si nu are efecte negative. Cel mai faimos hipnoterapeut este Milton Erickson. El a devenit celebru prin faptul ca se folosea de orice amanunt din viata unui pacient pentru a-i imbunatati starea, nu conta ca acel lucru era un cuvant preferat, o imagine din trecut sau o credinta personala. Hipnoterapia poate vindeca anxietatea, insomnia, diferite dureri, boli legate de stres. British Medical Journal a publicat in 1999 un studiu medical care demonstra faptul ca fobia, anxietatea, obezitatea, stresul pot fi tratate prin tehnici de hipnoza si relaxare. Pe de alta parte insa nu sunt semne ca aceasta practica ar vindeca „the big C", cancerul asa cum il numesc americanii, sau diabetul. Pentru bolile de piele exista hipnodermatologia – o terapie ce implica dermatologia traditionala si hipnoza. De exemplu psoriazisul provocat de stres poate fi vindecat prin aceasta metoda.

Ce probleme se pot rezolva prin hipnoza

In ceea ce priveste operatiile, pe 18 aprilie 2008, Alex Lenkei, un cunoscut specialist in hipnoza a ales sa faca o operatie la mana dreapta fara a fi anesteziat, ci doar hipnotizat. Acesta s-a autohipnotizat si a stat asa 83 de minute, declarand ca era perfect constient de ce se intampla in jurul sau si ca nu simtea nici un fel de durere. "Mi-a luat cam un minut pana m-am autohipnotizat si din acel moment am simtit o relaxare totala. Eram constient de tot ce se intampla in jurul meu de la oamenii care vorbeau pana la ustensilele care au fost folosite de-a lungul operatiei", a declarat acesta pentru BBC.

Doctor Carol Ginandes, expert la Harvard Medical School in vindecarea prin hipnoza, a realizat un experiment interesant de urmarit in continuare. Timp de 12 saptamani a testat care sunt efectele vindecarii prin hipnoza la doua grupuri de oameni care erau perfect sanatosi cu exceptia faptului ca aveau un os rupt la picior. Primul grup primea pe langa tratamentul traditional si sedinte de hipnoza. Concluzia a fost ca acest prim grup s-a vindecat mai repede cu doua saptamani.

Hipnoza poate ameliora starea pacientilor care au suferit arsuri si au dureri mari si chiar poate impiedica arsura sa treaca de la gradul I la II. La fel ca si in cazul lui Alex Lenkei, hipnoza poate fi utilizata in cadrul interventiilor stomatologice pentru a trata durerile faciale sau pentru a inlocui anesteziile locale (exista si in Romania clinici care ofera acest serviciu). 

Pe langa acestea este bine de stiut ca hipnoza mai poate vindeca diferite nevroze (atacuri de panica, fobii, chiar si cea sociala despre care am scris si noi, depresii, frica de intuneric), migrene, dureri de cap, bulimie, anorexie. In astfel de situatii, daca boala nu este prea avansata, rezultatele apar destul de repede, fiind nevoie doar de cateva sedinte de hipnoza. Oricine poate fi hipnotizat, cu observatia ca acest lucru difera de la om la om, pentru ca toti suntem diferiti. Iar daca accepta sa fie hipnotizati, dar pornesc la drum cu scepticism, nu rezolva nimic pentru ca nu reusesc decat sa intre intr-o stare superficiala de relaxare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de eficienta este hipnoza in medicina