Cat de daunator este perfectionismul

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 24, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Inca din copilarie ne-am dorit sa fim cei mai buni. Indiferent ca era vorba despre a castiga un joc sau de performantele scolare. Sau, poate ne-am dorit sa fim mereu in prim-plan, sa iesim in evidenta, sa ni se acorde cea mai mare atentie. Inaintand in varsta, asteptarile noastre au crescut constant. Cu o intensitate atat de mare, incat au ajuns sa ne macine zi de zi. Vrem sa fim pe primul loc in domeniul in care ne desfasuram activitatea profesionala, sa aratam cat mai bine, sa avem o relatie perfecta. Si lista poate continua.

Familia, societatea, modelele create de mass-media au o influenta directa asupra felului in care gandim si actionam. Am fost invatati ca nu trebuie sa dam gres si, pe cat posibil, sa nu ii suparam pe cei din jur. Trebuie sa avem un comportament exemplar. Altfel, nu vom fi apreciati sau, mai rau, vom fi aspru judecati. A fi perfectionist este un lucru bun pana la un anumit punct. Aceasta atitudine iti poate consolida ambitia, vointa, determinarea, perseverenta. Iti poti impune standarde inalte, pentru a progresa incontinuu. Insa, ce se intampla atunci cand perfectionismul depaseste orice limita si te aduce in stadiul de a fi total nemultumit de propria persoana?

Intr-o anumita masura, psihologii au corelat perfectionismul cu atitudinea de tipul "totul sau nimic". Gandirea extremista contribuie la starea de nemultumire generala a persoanei, precum si la realizarea unor excese de catre aceasta. Pentru a avea "totul" te suprasoliciti, atat fizic, cat si psihic, sau iti refuzi orice forma de recompensare. Astfel, devii un mic robotel, mereu pus in functiune, care nu mai cunoaste sentimentul de relaxare.

Perfectionismul genereaza o doza mare de stres. Atunci cand iti impui sa fac totul ca la carte esti intr-o continua presiune. Teama de esec si gandul de a nu gresi te fac vulnerabil. Grijile te coplesesc, in asemenea masura, incat iti creeaza un disconfort psihic. Esti mai mereu stresat(a) si nemultumit(a). Ti se pare inacceptabil sa nu reusesti ceea ce ti-ai propus. Nu iti oferi ocazia de a te relaxa, de a-ti permite micile placeri in care consta frumusetea vietii.

Perfectionismul influenteaza negativ relatiile cu cei din jur. Daca esti mereu nemultumit(a) de ceea ce ai, cu siguranta aceasta stare de spirit va fi trasmisa atunci cand interactionezi cu cei din jur. Nimeni nu agreeaza o persoana morocanoasa si pesimista, coplesita de sentimente negative, precum indignarea si revolta.

Unii perfectionisti sunt critici atat cu ei insisi, cat si cu ceilalti. Sau, numai cu cei din urma. Daca faci parte din aceasta categorie, mai mult ca sigur te-ai confruntat cu situatii in care anumite persoane au ajuns sa te ocoleasca. Acestea te pot considera radical(a), drastic(a) sau, de ce nu, absurd(a). Este adevarat faptul ca nimanui nu-i place cand altcineva greseste sau nu se ridica la asteptarile sale. Insa, trebuie sa pastram o doza de toleranta in relatiile cu semenii nostri. Nu trebuie sa uitam ca, si noi, la randul nostru, am facut lucruri mai putin bune, deloc pe placul celorlalti.

Dorinta de perfectiune iti poate crea o multime de probleme:

1. Depresia. Daca esti perfectionist(a), ai mari sanse de a cadea in depresie. Datorita standardelor tale inalte, uneori nerealiste, te confrunti destul de des cu esecul. Nemultumirea fata de modul in care decurge viata ta iti induce o stare de tristete profunda. Ti se pare ca nimic nu este asa cum ti-ai dori. Alegi sa privesti doar latura negativa a lucrurilor. Devii apatic(a) la tot ce se intampla in jurul tau, pentru ca esti extrem de coplesit(a) de problemele tale.

2. Anxietatea. Teama de a nu da gres iti genereaza stari anxioase. De aceea, preferi sa amani anumite sarcini pentru a nu te confrunta cu un eventual esec. Sau eviti sa sustii un discurs in fata unei audiente considerabile, deoarece te gandesti mereu ca ai putea gresi ceva, sau mai rau, se vor face glume pe seama ta.

3. Anorexia si bulimia. Dorinta de a arata cat mai bine, de a fi admirat(a) de persoanele din jur poate provoca tulburari de alimentatie, precum anorexia si bulimia. Daca te numeri printre cei care au drept trasatura de personalitate perfectionismul, esti predispus la astfel de afectiuni. Nu vei fi niciodata multumit(a) de aspectul fizic, deoarece te ghidezi dupa modele nesanatoase, trucate. Sa ai grija de felul in care arati este normal si, cu siguranta, benefic. Insa, ce se intampla atunci cand ai o greutate normala, dar tu consideri ca ai multe kilograme in plus? De ce nu alegi sa te privesti asa cum esti? Fara a te raporta la manechinele scheletice, care, mai mult ca sigur, au grave probleme de sanatate.

4. Tulburari obsesiv- compulsive. Desi la prima vedere, aceste tulburari psihice nu par a avea vreo legatura cu perfectionismul, psihologii sustin faptul ca dorinta de a face lucrurile cat mai bine poate determina ganduri obsesive si ritualuri, pe care persoana in cauza le considera necesare pentru evitarea unui esec. De exemplu, daca ai de predat o lucrare pana maine, pe care deja ai terminat-o, o verifici de zeci de ori, cu intentia de a nu omite vreo greseala. Desi te-ai uitat pe ea de nenumarate ori, tot nu esti convins(a) ca este in regula. Mai mult, inainte de a adormi continui sa te gandesti in mod repetat la o eventuala eroare pe care nu ai observat-o. Dimineata cand te trezesti, in loc sa iei micul-dejun, preferi sa mai arunci o privire peste proiect. Si pleci de acasa fara a scapa de ideea obsesiva referitoare la esec. Teama de a nu gresi devine atat de putenica, incat te simti urmarit(a) de ea la tot pasul. Vrei sa te eliberezi de acest sentiment distructiv, insa nu stii cum.

Te poti "vindeca" de perfectionism doar in momentul in care te vei accepta asa cum esti, atat cu calitati, cat si cu defecte. Stiu ce vei zice dupa ce vei citi aceste randuri: "Este doar un cliseu!". Da, pot fi doar simple vorbe, daca alegi sa ramana in acest stadiu. Cheia ramane la tine! Nimeni nu iti poate da o reteta pentru a scapa de lupta care are loc in interiorul tau. Insa poti incepe prin a-ti adresa cateva intrebari. Ce iti doresti cu adevarat de la viata? Oare sunt chiar atat de importante lucrurile pe care pretinzi ca nu le ai? Chiar ti-ai dori sa fii perfect(a) intr-o lume imperfecta? Te invit sa raspunzi...

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de daunator este perfectionismul