Cat dauneaza consumul exagerat de seminte

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 5, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru consum de seminte

Consumul excesiv de seminte este un adevarat pericol pentru sanatate.
Specialistii trag un semnal de alarma fara precedent. Repercusiunile pot fi foarte grave.

Romanii sunt vicecampioni mondiali la consumul de "bomboane agricole". Mancam in jur de 15 mii de tone de seminte de floarea soarelui pe an.
Pe vremuri, taranii alegeau din recolta cele mai vanjoase palarii, le uscau la soare si spargeau semintele in fata portii. Astazi, si orasenii le mananca de zor, la meci, pe plaja, in parc si la televizor. Pe masura ce piata e tot mai puternica, se inmultesc si amenzile date celor care lasa in locurile publice covoare de coji.

Sunt 35 de ani de cand Margelatu a adus pe ecranul de cinema un obicei mai degraba rural. Romania produce un sfert din cantitatea totala de floarea soarelui a Uniunii Europene - peste 2 milioane de tone pe an. Exportam cam jumatate. Restul se preseaza pentru ulei si se consuma in scop recreativ.

Consumul de 15 mii de tone pe an ne plaseaza pe al doilea loc in lume, dupa Spania. Doar ca ei le mananca in salate, shake-uri si batoane. In ultimii ani, afacerile cu seminte pentru mancat s-au dezvoltat foarte mult.

Sigur stiti persoane cu o dexteritate uluitoare la decorticat seminte... pentru cei mai putin priceputi, piata ofera mieji curatati. Dar grosul vanzarilor vine din semintele intregi, ambalate. Cel mai puternic furnizor de pe piata a atins anul trecut o cifra de afaceri de 83 de milioane de euro, iar profitul net a crescut de 6 ori.

Efectele benefice sunt evidente, pentru ca in seminte gasim proteine, fibre, vitamine, fitosteroli si minerale. Dar nu mancati mai mult de un pumn de seminte odata, pentru ca ingrasa. Iar cele cu coaja va pot afecta smaltul dintilor, spun stomatologii. "Daca adaugam sare crestem tensiunea arteriala si distrugem sanatatea rinichilor. Daca le prajim distrugem antioxidantii si cream radicali liberi.", spune Ruxandra Constantina, medic de familie, conform ProTV.

Sa vedem si ce se intampla dupa ce spargem seminte: in parcuri, parcari si pe trotuare unii astern zilnic covorase de coji. Atentie! Amenda pentru cojile de seminte pleaca de la 100 de lei. In sectorul 4, de pilda, politistii locali au dat 50 de asemenea sanctiuni in numai trei luni. Si pentru ca piata tot creste, mai nou importam seminte vrac de la turci, bulgari si unguri.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: consum  seminte  daunator  sanatate