Casatoria te schimba psihic si fizic

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

In trecut, se propaga ideea conform careia casatoria este buna pentru sanatatea ta fizica si psihica, probabil datorita faptului ca un partener care te sustine te poate ajuta sa devii o persoana mai sanatoasa. Dar cercetarile mai recente au aratat ca relatia dintre casatorie, sanatate si bunastare este mai complicata, avand avantaje si dezavantaje.
 
Cercetarile sugereaza ca barbatii si femeile care se afla intr-o casnicie sunt expusi unui risc mai scazut pentru anumite tipuri de boli de inima, dar persoanele casatorite sunt, de asemenea, mult mai susceptibile la a fi supraponderale. Aceste tendinte observate nu sunt valabile pentru toata lumea. Fiecare casatorie este diferita, in functie de persoanele implicate, de relatia dintre acestea, de planurile lor, de stilul de viata si multe altele, fara a se tine cont de factorii externi. Iata cateva modalitati prin care casatoria tinde sa afecteze partenerii fizic si mental.

Persoanele casatorite tind sa aiba o stare de sanatate mai buna decat alti adulti, chiar si dupa controlul varstei, sexului, rasei, educatiei, venitului si altor factori. Dar un studiu amplu a constatat ca beneficiile pentru sanatate au fost observate in cazul majoritatii adultilor mai in varsta. In randul adultilor mai tineri, persoanele casatorite nu au vazut vreun beneficiu general pentru sanatate in comparatie cu persoanele necasatorite. Un studiu a constatat ca adultii de acelasi sex casatoriti au raportat o mai buna calitate a vietii, iar toate persoanele casatorite au raportat o stare generala de sanatate mai buna decat cea a adultilor singuri.

Dar persoanele casatorite, in special barbatii, sunt mai susceptibile de a fi supraponderale si obeze. Barbatii si femeile sunt expusi unei probabilitati mai mici de a face suficienta miscare dupa casatorie. Barbatii casatoriti au mai multe sanse sa foloseasca asistenta medicala preventiva. Iar barbatii si femeile din mariaje au un risc mai scazut pentru anumite tipuri de boli cardiace: boala arteriala periferica, boala cerebrovasculara, anevrismul aortic abdominal si boala coronariana. Dar riscul pentru bolile de inima poate fi mai mare pentru persoanele divortate sau vaduve.
 
Persoanele casatorite au raportat o stare a sanatatii mintale mai buna si un consum de alcool mai mic, potrivit unui sondaj canadian privind sanatatea publica. Un studiu recent a constatat ca, in primul an de casatorie, barbatii au tendinta de a deveni mai constienti, in timp ce femeile devin mai putin nevrotice. Dar acelasi studiu a constatat ca femeile devin mai putin deschise, iar barbatii mai putin extrovertiti in primul an.

Dar aceste beneficii si dezavantaje nu ar trebui sa reprezinte un motiv pentru care sa te casatoresti sau nu. De-a lungul timpului, intelegerea noastra despre modul in care casatoria afecteaza oamenii s-a schimbat si a devenit mai rafinata. Unii cercetatori cred ca motivul pentru care sanatatea oamenilor singuri pare a fi mai buna acum decat era in trecut comparativ cu cea a persoanelor casatorite este faptul ca exista un nivel mai redus al stigmatizarii sociale in ceea ce priveste stilul de viata al persoanelor singure.

Dar chiar daca mariajul este asociat cu anumite beneficii pentru sanatate, acesta nu este un motiv suficient pentru a te casatori. Mentinerea relatiilor s-a dovedit a fi o parte esentiala a bunastarii durabile, dar exista mai multe tipuri de parteneriate. sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: casatoria te schimba psihic si fizic