Carnea rosie, avantaje si dezavantaje

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 11, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru carne rosie

Cele mai multe studii avertizează că un consum zilnic de carne roşie poate declanşa boli grave, cum este cancerul de intestin. Şi totuşi, putem să obţinem şi beneficii pentru sănătate dacă mâncăm carne, cu condiţia să fim moderaţi.
Cele mai multe studii avertizează că un consum zilnic de carne roșie poate declanșa boli grave, cum este cancerul de intestin. Și totuși, putem să obținem și beneficii pentru sănătate dacă mâncăm carne, cu condiția să fim moderați.
Ce înseamnă un consum moderat, când vine vorba despe carne? Cei mai mulți nutriționiști recomandă nici mai mult nici mai puțin de 150 de grame de carne, de două ori pe săptămână. În caz contrar, dacă se depășește această cantitate pot apărea riscuri pentru sănătate.
Bine, o să zici că e ceva dubios la mijloc, deoarece carnea roşie este consumată de oameni din timpuri străvechi şi a contribuit, prin aportul de fier şi proteine, la progresul fiinţei umane.

Cum ar putea să ne facă rău? Cu siguranță strămoșii noștri nu consumau doar o bucățică de carne joi și una duminică, spre exemplu.

E sănătoasă cu garnitură din salată
Carnea este un aliment care trebuie consumat din când în când, în cantităţi moderate şi în „compania“ altor alimente, precum salatele, care îi pot completa aportul de elemente nutritive. Cel puțin, acesta este sfatul celor mai mulți specialiști în nutriție.
Consumă multe legume sub formă de garnituri atunci când ți-e poftă de carne sau ai musafiri și ai preparat o friptură suculentă la cuptor.
Nutriționiștul Corina Zugravu spune că un consum moderat de carne roşie nu poate fi responsabil de pericolele pentru sănătate amintite în numeroase cercetări ştiinţifice, care o asociază cu apariţia unor boli precum cancerul şi afecţiunile cardiace.
Dacă mănânci în fiecare zi carne, spre exemplu, dimineaţă un sendviş cu mezeluri, la prânz o ciorbă cu carne de porc sau de vită şi o friptură cu cartofi prăjiţi, iar seara mănânci o bucată de şniţel cu carne sau o piftea, te expui unui risc mare de a suferi de cancer de colon.

Bună în caz de anemie
Carnea roşie este un bun antianemic, pentru că are un conținut bogat în fier, cupru, zinc şi alte minerale esenţiale. Fierul este recomandat în special persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate sau celor aflate în convalescenţă, pentru că poate combate anemia.
De asemenea, cantitatea de fier din carne - 100 de g de carne slabă de vită conţine 2,7 mg de fier - regenerează celule roşii, care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi şi dioxid de carbon înapoi la plămâni.
Zincul ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi a sistemului imunitar, iar datorită complexului de vitamine B, carnea ajută la menţinerea sănătăţii celulelor nervoase şi a fluxului normal de sânge.

Știai că…

Dacă mănânci carne în mod obișnuit și dintr-o dată te hotărăști să o scoți din alimentație, trebuie să știi că te poți confrunta cu o ușoară anemie. În funcție de recomandările medicului, poți lua suplimente cu fier pentru a reface echilibrul nutrițional.

Nu are fibre: dezavantajul care duce la apariția cancerului
Beneficiile aduse de carnea roşie pentru sănătate sunt puse pe seama bogăţiei de proteine, care sunt esenţiale pentru buna funcţionare a proceselor organismului. În plus, proteinele de origine animală au toţi aminoacizii necesari pentru dezvoltarea armonioasă a organelor, musculaturii şi oaselor.
„Problema este că nu are fibre şi este constipantă, favorizând dezvoltarea florei de putrefacţie în intestin. Acest lucru a dus la ideea că ar fi cancerigenă. Însă nu carnea e cancerigenă, ci grăsimile pe care le poate conţine şi faptul că e constipantă. Grăsimile saturate din carnea procesată şi din mezeluri, spre exemplu, determină o mare secreţie de săruri biliare, care rămân în intestin şi sunt descompuse de floră în compuşi cancerigeni. Dacă ai scaun, să zicem, o dată pe săptămână, compuşii cangerigeni au timp să dezvolte formaţiuni tumorale“, explică nutriţionistul Corina Zugravu.
Cantitatea mare de grăsimi saturate din mezeluri, carnea procesată şi carnea roşie grasă, cum este cea de porc, pot determina şi apariţia bolilor cardiace.
Explicaţia? Grăsimile saturate blochează arterele prin îngustarea pereţilor acestor artere şi, de aici, pot apărea creşteri mari de tensiune arterială, atacuri de cord şi accidente vascular cerebrale.

sursa: clickpentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: carne rosie  sanatate beneficii  organism  consum  cancer  stiri din sanatate