Care sunt efectele muncii intensive asupra persoanelor de peste 40 de ani

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 25, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru munca

Munca indelungata, de luni pana vineri, este obositoare, indiferent de varsta. Dupa testarea a peste 6.500 de angajati din Australia, cercetatorii au descoperit ca abilitatile lor mentale au fost utilizate la un nivel inalt in primele trei zile ale saptamanii, munca din zilele urmatoare fiind asociata cu declinul inteligentei si al memoriei.

Munca pe o perioada mai mica de 25 de ore a fost, de asemenea, asociata cu un nivel cognitiv scazut, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa concluzioneze ca nivelul cognitiv scade dupa o anumita varsta.

Oamenii de stiinta australieni au testat 3.000 de barbati si 3.500 fe femei, cu varste de peste 40 de ani, prin intermediul a trei categorii de investigatii: teste de memorie, teste de citire si teste pentru determinarea capacitatii perceptive.

,,in toate cele trei cazuri, s-a descoperit ca intre 25 si 30 de ore de munca pe saptamana pot creste abilitatile cognitive'', a declarat cercetatorul Colin McKenzie, de la Universitatea Kelo, Japonia.

,,Sa nu muncesti este la fel de daunator pentru functiile cognitive precum munca excesiva. in primul rand, munca stimuleaza celulele din creier. Stresul asociat cu munca fizica si psihica poate afecta beneficiile muncii'', a adaugat specialistul.

Cercetatorii au evaluat legatura dintre orele de munca si performante, fara sa investigheze ce ar putea cauza aceste schimbari. 

Nivelul declinului cognitiv asociat cu orele de munca prelungite a fost acelasi atat pentru barbati cat si pentru femei. Ipotezele cercetatorilor s-au indreptat catre doua aspecte: stresul si lipsa somnului.

De zeci de ani se cunosc efectele stresului asupra functiilor cognitive. Cercetatorii au dovedit ca stresul prezent pe o perioada lunga de timp poate cauza distrugerea neuronilor. 

Lipsa somnului are acelasi efect Studiile au aratat ca substanta alba din creier se poate schimba drastic dupa o noapte nedormita.

Cercetatorii au analizat  doar efectele angajatilor cu varste de peste 40 de ani. Prin urmare, specialistii nu au putut presupune cat de mult sunt afectate persoanele care au o varsta mai mica.

Echipa a fost interesata de efectele asupra acestei limite de varsta, deoarece McKenzie a afirmat ca perioada de munca este foarte obositoare, mai ales ca aceste persoane au grija si de copii, dar si de varstnicii din viata lor. in to acest timp, ei au un loc de munca cu program intreg.

in tarile dezvoltate, varsta de pensionare a crescut, insa in Suedia a fost adoptat un program de munca de maximum sase ore pe zi, pentru a obtine cele mai bune performante din partea angajatilor.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt efectele muncii intensive asupra persoanelor de peste 40 de ani