Care sunt cele mai periculoase tipuri de anemie

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 23, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru anemie

Exista peste 400 de tipuri de anemie identificate, multe dintre ele fiind considerate rare. Dintre acestea, cele mai comune sunt anemia feripriva, beta-talasemia, anemia Biermer si anemia normocitara.

Anemia feripriva

Este acel tip de anemie asociat deficientei de fier si reprezinta cea mai raspandita deficienta din intreaga lume.
Lipsa de fier din organism duce la o slaba oxigenare a organelor si a tesuturilor, dezvoltare cognitiva scazuta, mortalitate infantila si capacitate de munca redusa.
Anemia feripriva poate fi usor combatuta, prin marirea aportului de alimente bogate in fier sau administrarea de suplimente nutritive.

Beta-talasemia

Este un tip de anemie hemolitica de natura ereditara, care se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii.
Forma moderata poate fi tratata cu suplimente de acid folic. In cazurile grave, poate fi nevoie de transplant de maduva sau transplant de celule stem.

Anemia prin deficienta de vitamina B12

Cunoscuta si sub numele de anemia Biermer sau anemia pernicioasa, amenia prin deficienta de vitamina B12 poate fi cauzata de alimentatia insuficienta, alcoolism, absorbtia deficitara de nutrienti, afectiuni ale tiroidei sau cancer.

Anemia normocitara

Apare in insuficienta renala si bolile hepatice, prin scaderea secretiei de eritropoetina, sau ca urmare a unui raspuns medular inadecvat.
Printre anemiile normocitare se numara anemia aplastica, cauzata de atrofierea maduvei rosii osoase si afectarea hematopoiezei (procesul de formare a sangelui). In anemia aplasitca, scade atat numarul de celule rosii, dar si numarul de globule albe si trombocite.
Un alt tip de anemie normocitara este anemia posthemoragica, instalata ca urmare a pierderii unei mari cantitati de sange.
Anemia posthemoragica este des inalnita in cazul persoanelor care au suferit recent o interventie chirurgicala.

sfatulmedicului.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt cele mai periculoase tipuri de anemie