Care sunt cele 8 semne ale artrozei

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 19, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru artroza

Multi oameni sunt speriati cand afla de la medic ca sufera de artroza sau au un inceput de artroza, iar primul gand pe care il au este ca o sa ajunga la operatie.

Dr Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie specialist in chirurgia artroscopia, explica pentru ziare.com care sunt cele mai frecvente semne ale artrozei si cum ne putem da seama daca suferim de aceasta boala.

Artroza reprezinta deteriorarea cartilajului la nivelul articulatiilor, putand fi afectata o singura articulatie sau mai multe.

1. Durerile articulare sunt cel mai important semn al artrozei pe care multi incearca sa il ignore sau sa il trateze cu diverse antiinflamatoare fara a ajunge la un medic pentru o evaluare. Atunci cand o articulatie sufera o durere care nu cedeaza sau care se repeta in mod frecvent este clar ca exista o problema, iar corpul incearca sa atentioneze.

Durerea, in general, este agravata de ortostatismul prelungit si de activitatiile fizice sau de mersul indelungat, urcatul si coboratul scarilor.

2. Edemul local - atunci cand observam ca articulatia a devenit mai mare in volum fata de normal sau comparativ cu articulatia paralela, ne este indicat faptul ca acea articulatie sufera un proces de inflamatie pe care trebuie sa il tratam cu atentie.

3. Redoarea articulara - redoare inseamna reducerea razei de miscare normale a unei articulatii si este un semn prezent in artroza mai avansata sau in faza acuta. In general, redoarea articulara apare dimineata cand ne trezim sau cand stam mult in aceeasi pozitie.

4. Diformitatea articulatiei. In cazurile avansate de artroza, din cauza distrugerii cartilajului incepe sa apara si deformarea articulatiei respective.

5. Crepitatii si zgomote articulare. Atunci cand cartilajul nu mai este neted si incepe sa fie mai aspru, pacientul resimte senzatia de frecare a oaselor unul de altul, in acelasi timp scade si nivelul de lichid articular ce asigura lubrifierea normala a articulatiei.

6. Nodulii articulari - reprezinta aparitia de formatiuni la nivelul articulatiei, sub forma unui chist cu lichid sinovial sau a unor osteofite marginale, din cauza deteriorarii cartilajului, fapt ce duce la aparitia acestor formatiuni.

7. Sensibilitate crescuta. Odata cu deterioarea cartilajului creste si sensibilitatea articulara mai ales la schimbarile atmosferice si la frig.

8. Senzatie de caldura la nivelul articulatiei este un semn la fel de frecvent, atunci cand inflamatia este prezenta. Se asociaza cu edemul local si cresterea in temperatura locala a articulatiei.

Daca prezentati orice semn din cele mentionate mai sus, dr Tarek Nazer va sfatuiesti sa apelati la un specialist pentru o evaluare. O artroza incipienta se poate trata fara operatie.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt cele 8 semne ale artrozei