Care sunt cauzele si cum poate fi tratat bruxismul

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 8, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bruxismul

Bruxismul, cunoscut si sub numele de scrasnit necontrolat din dinti, este o afectiune care apare mai frecvent decat ne-am putea imagina.

Multe persoane scrasnesc sau inclesteaza dintii din cand in cand, mai ales cand se concentreaza asupra unei anumite sarcini, dar acest obicei nu este daunator.

Scrasnitul din dinti devine daunator cand se transforma intr-un obicei regulat ce se produce inconstient in timpul noptii. In asemenea situatii, bruxismul poate provoca complicatii importante atat la nivelul dintilor, cat si in alte structuri ale cavitatii orale sau ale capului.

Care sunt cauzele aparitiei bruxismului?

Majoritatea specialistilor considera ca aparitia acestei afectiuni se datoreaza unor factori externi cavitatii orale:

Stresul si anxietatea

Se stie ca stresul are intotdeauna un efect negativ asupra sanatatii. De exemplu, persoanele cu un serviciu greu si epuizant prezinta un risc mai mare sa dezvolte episoade repetate de bruxism nocturn, deoarece acest stres le afecteaza involuntar subconstientul in timpul somnului.

Tulburari de somn

Cercetari recente sustin ca cea mai importanta cauza a aparitiei bruxismului o reprezinta o tulburare a somnului numita apnee de somn obstructiva, care cauzeaza intreruperea respiratiei in timpul somnului. Adeptii acestei teorii sustin ca scrasnitul involuntar din dinti este un reflex de aparare care se produce pentru a putea redeschide caile aeriene si a permite aerului sa intre in plamani.

Anumite obiceiuri de viata nesanatoase (cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool sau cafea) favorizeaza aparitia bruxismului; mai rar acesta poate sa apara ca efect secundar al unor medicamente antidepresive sau antipsihotice.

Cum sa controlezi aceasta afectiune

Daca stiti ca suferiti de bruxism nocturn, puteti face o serie de lucruri pentru a controla afectiunea. Bineinteles, este foarte important sa anuntati si medicul dvs stomatolog.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt cauzele si cum poate fi tratat bruxismul