Care sunt cauzele pentru care iti amortesc mainile si picioarele

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pe langa amortelile periferice (parestezii), durerea, furnicaturile, mancarimile si pierderea sensibilitatii pot fi semnele unei tulburari neuro-musculare numita neuropatie periferica, care are la baza lezarea unor nervi ai mainilor si picioarelor. Cauzele afectarii conducerii impulsurilor nervoase catre membre sunt multiple, cea mai frecventa fiind declansarea diabetului zaharat.
 
Furnicaturile, semn al diabetului zaharat. Unul dintre simptomele aparute adesea in diabetul zaharat este amortirea picioarelor, insotita de furnicaturi si de mancarimi. In acest caz, leziunile nervilor periferici sunt produse de mentinerea pe o perioada lunga de timp a unor valori glicemice ridicate. In lipsa unui tratament si a unei diete corespunzatoare, se poate ajunge la senzatie de arsura, intepaturi, crampe musculare, pierderea sensibilitatii termice, dureroase si, mai tarziu, pe aceea de control a miscarii.

Carentele de vitamine si infectiile, printre factori. Unele lipsuri de vitamine sunt anuntate prin amortirea membrelor. Este vorba despre carente ale vitaminelor E, B1, B6, B3, B12. Deficienta de vitamina B12 poate duce si la anemie, o alta cauza a amortirii periferice. Mai mult, in absenta vitaminei B3 (niacina), care are efect antiinflamator, se pot declansa procese inflamatoare si diverse infectii. Un aport crescut de vitamina B6, peste 2 mg pe zi, in cazul adultilor cu o alimentatie bogata in proteine, poate provoca amortirea sau pierderea sensibilitatii membrelor, mai ales in cursul noptii.
 
Atentie la sindromul de tunel carpian. O posibila cauza a amortirii mainilor este petrecerea de timp indelungat in fata calculatorului sau folosirea excesiva a telefonului mobil. Solicitarea mainii poate afecta nervul median, cel mai important in zona membrelor superioare, care trece pe sub tunelul carpian, o structura aflata la incheietura. Alte simptome aparute in cazul acestei afectiuni sunt furnicaturile, durerea intensa, pornind uneori de la nivelul cotului pana in varful degetelor, pierderea sensibilitatii tactile.
 
Agravarea starii de amorteala a mainilor si picioarelor necesita: un control medical amanuntit si depistarea precoce a cauzei exacte; evitarea sau reducerea consumului de sare si de grasimi; renuntarea la fumat, intrucat afecteaza circulatia sangelui si irigarea nervilor.
 
Pentru gasirea motivului precis al aparitiei senzatiei de amortire a membrelor, pe langa o examinare fizica, medicul curant va mai recomanda teste de sange pentru detectarea diabetului, a carentelor vitaminice, a disfunctiilor hepatice ori renale, a tulburarilor metabolice sau de imunitate. Este posibil sa fie indicata si realizarea unui test ca electromiografia (EMG), prin care se analizeaza activitatea electrica a muschilor. Aceasta poate fi anormala in cazul unor leziuni ale sistemului nervos periferic manifestate la nivelul mainilor si picioarelor. Un alt tip de analiza medicala este determinarea vitezei a impulsului intr-un nerv, un test electric realizat cu electrozi asemanatori celor folositi la o electrocardiograma. sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt cauzele pentru care iti amortesc mainile si picioarele