Care sunt cauzele ficatului marit?

Posted by Alin Marinescu on Saturday, May 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cunoscut si sub denumirea de hepatomegalie, ficatul marit nu implica numai marirea sau largirea ficatului. Daca suferi de aceasta afectiune, inseamna ca ficatul si-a depasit limitele normale, ceea ce poate crea numeroase complicatii.

In plus, organele din jurul ficatului nu mai functioneaza asa cum ar trebui, intregul organism fiind afectat de problemele hepatice. Desi nu este usor sa iti dai seama daca suferi sau nu de aceasta boala, o poti detecta in stadiile initiale prin identificarea semnalelor transmise de organism. Iata care sunt principalele simptome ale ficatului marit:

1. Durere
Chiar daca durerea poate fi subtila la inceput, ea devine din ce in ce mai intensa pe zi ce trece. Durerea se distinge prin faptul ca este localizata in partea dreapta de sus a abdomenului. in plus, abdomenul poate fi inflamat, parand din ce in ce mai mare.

2. Febra
Febra este un semn al imbolnavirii organismului ca urmare a infectiilor, virusurilor si bacteriilor. Daca ai temperatura ridicata, inseamna ca exista o neregula in corpul tau.Pacientii cu ficatul marit au febra in mod regulat.

3. Icter.
Icterul este legat de starea de sanatate a ficatului. Daca ai ficatul bolnav, vei observa ca pielea si albul ochilor tai se ingalbenesc. 

4. Greata
Asa cum am mentionat deja, ficatul are rolul de a elimina toxinele si substantele care nu pot fi procesate in organism. Daca acest organ nu functioneaza in mod corespunzator, alimentele bogate in grasimi, sare, faina sau cele foarte asezonate sunt greu de digerat. Drept urmare, te poti confrunta cu alte simptome ale ficatului marit, adica greata si o stare generala de rau.

5. Schimbari la nivelul scaunului
Simptome ale ficatului marit la nivelul scaunului
Prin examinarea materiei fecale si a urinei, putem observa numeroase indicii privind starea de sanatate a organismului. Chiar daca nu este prea placut, merita sa le analizezi pe ambele pentru cateva secunde.
Daca ficatul nu functioneaza asa cum ar trebui, scaunul devine mai deschis la culoare, chiar albicios. Totodata, urina este foarte inchisa la culoare si acida.

6. Gust rau in gura
Poti avea un gust rau in gura din cauza acumularii de toxine si substante care ar fi trebuit eliminate din corp. Acestea provoaca un miros neplacut directionat catre cavitatea bucala, de unde si gustul rau.

Care sunt cauzele ficatului marit?
Intrucat ficatul este un organ implicat in toate procesele din organism, pot exista multe cauze ale inflamarii sale, printre care:

Consumul excesiv de alcool;
Infectia cauzata de hepatita;
Infectiile bacteriene;
Intoxicatia cu medicamente;
Ficatul gras;
Obezitatea.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care sunt cauzele ficatului marit?